Nieuwe koffieplanten ontdekt.

Tijdens een Franse expeditie in Kameroen zijn twee nieuwe koffieplanten ontdekt. De Charrier koffieplant en de Anthony koffieplant. Volgens de ‘beschrijving’ van Dr. Piet Stoffelen hebben deze twee nieuwkomers een economisch potentieel in zich want ze bezitten zeldzame eigenschappen.

Coffea_anthonyi

Coffea_charrieriana

(links: Coffea anthonyi, rechts: Coffea charrieriana) foto van www.tuinkrant.com

De Charrierkoffie (Coffea charrieriana), vernoemt naar Dr. André Charrier, levert koffiebonen die van nature uit geen caffeine bevat. De andere soort, de Anthonykoffie (Coffea anthonyi), vernoemt naar Dr. François Anthony, is een zelfbestuivende koffieplant en hoogst waarschijnlijk een van de voorvaderen van de arabica koffie, zo blijkt uit genetisch onderzoek.

Beide planten zijn door hun specifieke eigenschappen zeer intressant voor de koffieteelt. Beide soorten werden ontdekt tijdens een koffie expeditie in Kameroen en krijgen nu hun officiële naam en wetenschappelijke beschrijving in een publicatie van Dr. Piet Stoffelen. De namen verwijzen naar wetenschappers van het ´Institut de Recherche pour le Développement´ te Montpellier van waaruit de expeditie naar Kameroen ondernomen werd.