Mogelijk protest tegen Starbucks Amsterdam.

Vorige week werd bekend dat Starbucks meerdere vestigingen gaat openen in Nederland. Maar of dit zonder stoot of slag gaat is niet geheel duidelijk. Volgens dit artikel, uit nieuwsuitamsterdam hieronder kan Starbucks het nog moeilijk krijgen.

17 augustus 2008 – Starbucks opent komend voorjaar een vestiging op Amsterdam CS. Vorige maand organiseerden activisten in twintig landen protesten tegen armoedelonen en schending van arbeidsrechten bij de koffieketen. Mogelijk wordt ook de vestiging in Amsterdam het doelwit van solidariteitsacties.

De nieuwe vestiging moet een springplank worden voor verdere uitbreiding in Nederland. Vanzelfsprekend zijn de 33.500 leden van de Starbucksgroep op Hyves dolgelukkig, maar ook journalisten lijken nauwelijks te kunnen wachten.

‘Eindelijk’, verzucht Sander Voormolen van NRC Handelsblad. Anderen beginnen ongeduldig te worden. “Hoe lang blijven we nog geduldig wachten?” schrijft Laura Walburg op Z24.

In zijn mission statement zegt Starbucks dat het een ‘geweldige werkplek’ wil bieden. Vorig jaar werd het bedrijf in Amerika echter aangeklaagd door de National Labour Relations Board wegens dertig schendingen van het arbeidsrecht, waaronder illegaal ontslag van een aantal vakbondsactivisten.

De IWW Starbucks Workers Union, een grassroots-vakbond met 200 leden, stelt verder dat de keten zijn medewerkers – die bekend staan als baristas – salarissen betaalt die te laag zijn om van rond te komen.

In het Spaanse Sevilla ontsloeg Starbucks onlangs Mónica, een barista en activist van de lokale afdeling van de anarcho-syndicalistische vakbond CNT (bekend van zijn rol in de Spaanse burgeroorlog). Niet veel later ontsloeg de keten Cole Dorsey, een barista in Michigan.

Op 5 juli organiseerden de IWW en CNT een mondiaal protest tegen de ontslagen. Er werd actie gevoerd bij vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Ierland, Groot-Brittannië, Amerika, Polen, Chili, Argentinië, Brazilië, Australië, Rusland, Zwitserland en Nieuw Zeeland.

“Natuurlijk moet de nieuwe Amsterdamse vestiging in de toekomst ook een doelwit worden”, zegt Beltrán Roca Martínez, secretaris van de Vakbondsactie van de CNT Sevilla. De CNT onderhandelt nog met Starbucks om te zorgen dat Mónica weer wordt aangenomen. Als er de komende week geen overeenkomst wordt bereikt, dan zijn nieuwe acties te verwachten.

In Amsterdam heeft Starbucks al vestigingen op Schiphol en een koffiebranderij die levert aan vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In Amerika is het bedrijf van plan om 600 vestigingen te sluiten.