Indonesische koffieboeren kappen hun bomen.

Indonesische koffieboeren uit de provincie Lampung hebben uit pure frustratie hun koffiebomen omgehakt, omdat ze hun bonen niet kunnen verkopen vanwege de economische crisis.

Koffiehandelaars nemen geen risico. De koffieprijzen op de wereldmarkt zijn in twee maanden tijd met 25 procent gedaald van 2200 dollar naar 1670 dollar per ton. De handelaars weigeren orders te plaatsen bij boeren, nu de economische crisis de wereldmarkt in de wurggreep houdt.

De koffieboeren uit Lampung kunnen geen kant uit. Het is de tijd om de rode koffiebessen te oogsten, maar niemand wil ze kopen. De gefrustreerde boeren zijn begonnen om de eerste bomen om te hakken. Dat is de goedkoopste oplossing. Zo besparen ze tenminste de kosten van de pluk en het transport.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Indonesische boeren kapten in 2001 ook hun bomen om, toen de koffieprijs drastisch daalde tot 1100 dollar per ton. De koffiehandel wordt niet langer bepaald door vraag en aanbod, maar door marktsentimenten. Koffie-exporteurs die nog geen prijsafspraken hebben gemaakt, dreigen nu alles te verliezen. Daarom stellen ze de aankoop van koffie-oogsten uit.

Regionale autoriteiten betreuren de overhaaste actie van de boeren. Koffieplantages zijn een langetermijninvestering. Zij dringen erop aan dat de koffieboeren hun oogst plukken en wachten tot de markt weer aantrekt. Maar veel kleine boeren kunnen zich dat niet permitteren.

Bron: ad.nl