Branddatum? Welke branddatum?

Zaterdagochtend 21 januari. Tot mijn schrik merk ik dat ik zojuist met de laatste gebrande bonen in huis een koffie heb gemaakt. Door de drukte van de afgelopen weken, heb ik geen tijd gehad – of genomen, zo je wilt – om koffie te branden of te bestellen. Maar geen nood, ik woon tenslotte in een stad en dus moet het vinden van een zakje koffie geen probleem zijn. Natuurlijk kan ik naar het winkelcentrum fietsen en bij de supermarkt een zakje bonen halen. Teleurstelling 100% verzekerd. Nee, voor een goede koffie fiets ik graag een stukje verder. Ik weet tenslotte dat er twee koffiespeciaalzaken in de stad zitten.

Dus op naar de eerste: Kaldi Koffie en Thee. Het kleine knusse winkeltje in de Luttekestraat heeft volle schappen met veel soorten koffie. Ik zoek een goede basiskoffie die het goed doet in de cappucino en beperk mijn selectie tot een paar koffies. Hoewel je er in een koffiespeciaalzaak eigenlijk van uit zou moeten kunnen gaan dat de koffie vers is, inspecteer ik voor de zekerheid de branddatum. Ik zie dat Kaldi nog steeds geen branddatum vermeldt, maar ik weet dat deze eenvoudig van de – verplichte maar onzinnige – THT-datum te herleiden is: THT-datum minus 2 jaar. Die rekensom leert me dat geen enkele koffie uit mijn selectie verser is dan 6 weken. Teleurgesteld zet ik de zakjes terug en verlaat ik de winkel.

Op naar een paar deuren verder: Simon Levelt. Het gros van de koffies wordt daar opgeslagen in silo’s waar de koffie dagen lang wacht op de klant. Blootgesteld aan licht en lucht, de grootste vijanden van verse koffie. De verkoopsters verzekeren mij dat de koffie meerdere keren per week wordt aangevuld en daarom nooit ouder dan 2 weken is. Maar ik ben sceptisch en vraag of er geen koffie in afgesloten zakken is. En ja, die is er. Alleen meteen in een kilozak. Tsja, dat is een beetje teveel. We zijn tenslotte met z’n tweeën thuis en door de weeks drinken we thuis ieder hooguit 2 koffies per dag. Dan doe je een maand met zo’n zak. Dat is al op het randje als de koffie vers is, maar als de koffie 3 weken oud is – zoals ik lees op de verpakking – weet ik dat ik ook deze zak moet laten staan.

Tsja, wat nu? Mij schiet te binnen dat Oldenhof ook een koffiehoekje heeft. Koffie van een goede brander, The Golden Coffeebox. Dus snel naar de Oude Vismarkt. Ook daar tref ik een breed assortiment. Maar helaas: ook daar de teleurstelling van het ontbreken van de branddatum. En helaas valt deze nu niet eenvoudig af te leiden van een onduidelijk label. De verkoper ziet mij rommelen aan de zakjes en probeert me gerust te stellen. De koffie is altijd vers en komt wekelijks binnen. Toch zie ik dat de zakjes achteraan een latere THT-datum hebben dan de zakjes vooraan. En het verschil is een stuk groter dan een week. Ik gok het er maar op. Ik heb geen tijd
meer om verder te kijken in de stad, het is al half 5 geweest.

Het resultaat van de koffie die ik er deze ochtend mee zette was teleurstellend: dun, vlak en nauwelijks crema. Het resultaat van te oude koffie. Via Twitter probeerde ik de branddatum van de koffie te achterhalen. Vijf weken… daar kan iemand als Barend Boot toch niet achter staan? Helaas ging de twitteraar van The Golden Coffebox hier niet verder op in.

Ik weet het, ik schrijf niet voor het eerst over de branddatum. Sinds mijn oproep in 2010 lijkt het kwartje bij de koffiespeciaalzaken nog altijd niet gevallen. Of ben ik te naïef en willen zij er gewoon niet aan? Want ja, als de consument precies kan zien hoe oud de koffie is, dan wordt dat natuurlijk wel erg transparant. Dan moet je de klant ook het belang van zo’n branddatum duidelijk maken. Nee, dan is het veel gemakkelijker om de klant dom te houden en hem/haar met een verkooppraatje de koffie te verkopen die je graag kwijt wilt. En dat snap ik. Het is bijna onmogelijk om met zo’n breed assortiment dat de meeste koffiespeciaalzaken hebben alle koffies vers te verkopen. En anno 2012 moet de klant bediend worden met een breed assortiment.

En toch ligt de oplossing van dit dilemma voorhanden. Kijk maar eens naar een programma van Herman den Blijker of Gordon Ramsay. Steevast sturen zij aan op het gebruik van verse producten en op een smal assortiment. En door het aanbod op de kaart te rouleren, kunnen zij toch diversiteit bieden. Dit is bijna direct te vertalen naar de koffiespeciaalzaken. Geen 25 soorten koffie, maar een stuk of 3 goede basiskoffies aangevuld met enkele specialiteiten. En allemaal super vers.

Een utopie? De tijd zal het leren. Ik zou graag zien dat de Nederlandse koffiewereld zich hiervoor wat meer zou inzetten. De focus niet alleen op de horeca en op wedstrijden voor een smalle doelgroep, maar goede koffie voor iedereen. Door internet en mijn brander op zolder heb ik bijna altijd goede en verse koffie in huis. Maar voor de keren dat dat niet zo is, zou het fijn zijn als ik in mijn eigen stad terecht kan. Wedden dat ik dan vaker zal gaan?

Het origineel van deze blogpost is te vinden op: http://koffiekop.wordpress.com

Showing 2 comments

  1. Kan me goed vinden in het verhaal, maar kijk eens naar de reacties, dan zakt je broek af hoor.
    Koffiepads??? Ouwe Lavazza…nee we hebben nog een erg lange weg te gaan in Nederland.

    In Canada zie je bij de grote supermarkten een knoeperd van een brandinstallatie staan. Dat zou ik ook graag hier zien, kost je hier een vermogen, met de verzendkosten erbij, voor wat fatsoenlijke bonen.

  2. Bob, de reacties die je ziet zijn reacties op andere blogposts, niet perse op deze.

Comments are closed.