Ultimate Barista Weekend: je koffie zal nooit meer hetzelfde zijn!

Wist je dat koffie het meest verhandelde artikel ter wereld is na olie? En weet je dat elke koffieboon door minimaal 10 mensenhanden gaat voordat deze verscheept wordt naar de branderij? En dat honderden miljoenen mensen op deze planeet van de productie van koffie afhankelijk zijn voor hun inkomsten? Daar denk je vast niet bij na als je je cappuccino bestelt in je stamkroeg of wanneer je je mokka pot vult in je keuken. Toch is het enorm interessant om meer te leren over de wereld van koffie.

Om écht van koffie te genieten moet je weten wat je er in kan proeven en hoe je het op de juiste manier zet. Wilco Admiraal (Independent Barista) en Francesco Grassotti (Espressofabriek) verzorgen daarom samen met de CultDealer een serie Bijlessen In Koffie. Tijdens het Ultimate Barista Weekend leer je meer over de productie, bereiding en de smaken van koffie.

De bijlessen worden voorafgegaan door de vertoning van de film “Black Gold” op woensdag 26 januari. Na afloop is er tijd voor discussie over de zin en onzin van Fair Trade koffie. De eerste bijlessen worden vervolgens gegeven tijdens het Ultimate Barista Weekend op 29 en 30 januari. Deze workshops zijn bedoeld om voor zowel beginnende als ervaren (thuis-) baristi. De workshops hebben als doel om het algehele plezier in koffie maken te vergroten en kennis op te doen en te delen. De filmvertoning en bijlessen vinden plaats in de kelder van de CultDealerEnzo in Utrecht.

Het programma is als volgt:

CCC: “Black Gold” – Zin en onzin van Fair Trade Koffie
woensdag 26 januari 2011 – 20:00 uur (kelder open 19:30).

Op deze avond wordt de aftrap gegeven voor het Ultimate Barista Weekend. Dan wordt de film “Black Gold” van Mark en Nick Francis vertoond. Deze ingrijpende documentaire vertelt over de (vaak schrijnende) omstandigheden bij de productie van koffie in Fair Trade gebieden in Ethiopië. Na afloop van de film is er tijd voor discussie over het nut van Fair Trade en andere keurmerken bij de productie van koffie.

Thuis met koffie
zaterdag 29 januari van 10:00 tot 13:00 (kelder open 09:45).
niveau: beginner

Hoe zet je thuis de allerlekkerste koffie?
Iedereen heeft zijn eigen manier van koffiezetten, maar weet vaak niet hoe je hiermee het beste resultaat boekt. Niet getreurd: in iedereen schuilt een thuisbarista! Tijdens deze workshop worden de belangrijkste thuiszetmethodes behandeld: de Mokkapot, de Cafetiere en ouderwetse filterkoffie natuurlijk. Neem je tools mee en je molentje, dan gaan we samen op zoek naar het ultieme kopje!

Coffee tastes better with you
zaterdag 29 januari 2011 van 14:30 tot 17:30 uur (kelder open 14:15).
niveau: beginner/gevorderd

Je drinkt er liters van per maand, maar eigenlijk snap je niet zo goed hoe een goede koffie smaakt. Vanmiddag proef je koffie op professionele wijze. Maak een reis langs koffie uit verschillende landen en ontdek wat een topkoffie karakteriseert en hoe defecten smaken.

Je dagelijks bakkie zal nooit meer hetzelfde zijn!

The ultimate espresso: How to treat your single origin
zondag 30 januari 2011 van 11:00 tot 14:00 uur (kelder open 10:45).
niveau: gevorderd

18 of 27 seconden doorlooptijd? Hoe behandel je je single origin het beste? En wat is nu de juiste temperatuur om je espresso mee te bereiden?
In deze trial and error workshop gaan we op zoek naar de ultieme versie van de moeder aller koffiedranken. Wat is er leuker dan met koffiefreaks aan de slag te gaan met de mooiste koffiesoorten, op zoek naar het ultieme smaakprofiel, met behulp van de refractometer en gedeelde kennis? Niets staat vast, David Schomer mag zijn hart wel vasthouden!

Slow Coffee: de Hype voorbij
zondag 30 januari 2011 van 15:00 – 18:00 uur (kelder open 14:45).
niveau: gevorderd

SlowCoffee is het culinaire trendwoord van 2011 en ligt op de lippen van iedere barista op dit moment. Chemex, Syphon, Clever, Cona, V60, Aeropress: allemaal zetmethodes die vragen om experiment.
Tijdens deze workshop kun je aan de slag om er achter te komen hoe SlowCoffee maken geen SlootKoffie tot resultaat heeft. We testen welke koffie in welk zetmethode het beste tot zijn recht komt en rekenen af met de mythes in het oerwoud van zetmethodes: alleen het beste resultaat telt!

Overige info

De filmavond en alle workshops worden gegeven in de kelder van de CultDealerEnzo aan de Oudegracht 105 aan de Werf in Utrecht.

Wij raden je aan om zowel de filmavond als één of meerdere workshops te bezoeken. Dit levert een compleet beeld op van de wereld van koffie en biedt je de beste gelegenheid tot inspiratie en bewustzijn. Indien je zowel de filmavond als minimaal twee workshops bezoekt ontvang je een certificaat van deelname. Dit certificaat biedt geen enkele garantie op een vaste baan als barista, maar vormt wel een prachtige decoratie is van de toiletmuur!

Van gevorderde deelnemers wordt verwacht dat zij kennis hebben op SCAE Basic Barista niveau en zelfstandig espresso en cappuccino kunnen zetten met een professionele machine en de grondbeginselen van andere zetmethodes kennen. Verder wordt een flinke dosis enthousiasme verwacht en openstelling voor experiment!

Kosten

Filmavond “Black Gold”:     € 5,-
Workshops: € 22,50 voor CultJunkies, € 27,50 voor niet CultJunkies

Opgeven

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tijdens de filmavond is plaats voor 18 personen. Per workshop is plaats voor 12 personen.
Opgeven voor de workshops en de filmavond doe je door een email te sturen naar info@cultdealerenzo.nl. Vermeld hierbij je naam, en welke programma onderdelen je wilt volgen.

Je kan je betaling overmaken op TriodosBankrekening 390420018 t.n.v. Independent Barista. Ook kan je het bedrag voldoen bij aanvang van de workshop, maar VOL=VOL en alleen betaling vooraf garandeert je een plaats.

Je ontvangt per email een bevestiging van deelname.

bron: wilcoadmiraal.nl