Thuisbarista koffietour: Berlijn

Berlijn, bekend van de Muur en waar ze in het oosten vroeger surrogaat koffie dronken. Maar tijden zijn gelukkig veranderd. Berlijn is hip en koffie in Berlijn is ook hip.

Het maakt niet uit waar je eigenlijk loopt in Berlijn. Koffie is overal te vinden. Van de kleine Bäckereien tot aan de grote ketens zoals Starbucks, McCafé, Eisnstein Coffee en Balzac Coffee. Maar wie even verder zoekt vind net buiten de drukte, in de ‘hippe’ wijken zoals Friedrichshain-Kreuzberg en Prenzlauer Berg, koffiebars waar het niveau hoog ligt.

In de wijk Prenzlauer Berg vind je, aan de Immanuelkirchstraße 32, Godshot. Geen onbekende naam binnen de koffiescene. Eigenlijk van buiten af gezien niets bijzonders. Ook het interieur binnen is, in zoveel Berlijnse zaken, simpel. Ze hebben een uitgebreide kaart en hebben drie verschillende soorten bonen. Niet ver er vandaan aan de Marienburger Straße 49 vind je Café CK. Een huiselijk ingerichte koffiebar waar je ook terecht kunt voor slow-coffee al dan niet met wat zoetigheid erbij.

Wat zuidelijker in Friedrichshain-Kreuzberg kun je bij Chapter One aan de Mittenwalder Straße 30 genieten van een syhpon bar. Nora Smagelová won in 2002 het Duitse barista kampioenschap en opende haar eigen bar in 2011. Naast de syphon bar kun je hier ook terecht voor een goede espresso of cappuccino. Chapter One is eigenlijk een hele simpele bar maar waar kwaliteit heel hoog staat. Een aanrader!

Kaffeebar Jenseits des Kanals, Graefestraße 8, vind je in een zijstraat van de Urbanstraße. Typisch ingericht zoals je veel ziet in Berlijn. Minimalistisch en stoelen die je terug doet denken aan de lagere school. Veel bezoekers zitten hier rustig te werken achter hun laptops terwijl ze een koffie drinken. Ook voor een ontbijt of simpele lunch kun je hier goed terecht. De koffie is misschien niet van een lokale branderij maar is toch beter dan grote ketens.

Voor goede koffie moet je niet ver buiten het ‘centrum’ van Berlijn, als je van een centrum kan spreken, gaan. In Mitte vind je, aan de Auguststraße 58, The Barn. Dit is een koffiebar annex deli. Het interieur doet erg Stumptown aan evenals het personeel. Groot blackboard met het menu, een Synesso en slow-coffee bar. Je ziet aan hoe er gewerkt wordt dat ze hun vak serieus nemen.  Ze verkopen naast koffie ook biologische producten. Let wel op, kinderwagens zijn verboden! Dicht bij Checkpoint Charlie, Friedrichstrasse 215, vind je Westberlin coffeebar & mediashop. Wat opvalt is dat het Scandinavisch aandoet als je binnenkomt. Een La Marzocco Strada blinkt mooi op de counter. Drie soorten bonen waaronder eentje uit Scandinavië. Ruimte genoeg om te kunnen zitten en achterin in de bar vind je magazines en boeken.

Berlijn is een grote stad waar genoeg te beleven valt, ook op koffiegebied. Het niveau ligt hoog en er is nog genoeg te ontdekken.

Meer foto’s te zien op onze Facebook pagina.