Stumptown Coffee komt (tijdelijk) naar Amsterdam

Stumptown Coffee Roasters gaat per 1 mei een “pop-up” koffiebar (tijdelijke winkel) openen in Amsterdam. Duane Sorensen, eigenaar van Stumptown Coffee Roasters, vertelde dat hij benaderd was door Sid Lee, een creative company uit Montreal met een bijkantoor in Amsterdam.

Hier hadden ze nog een La Marzocco espresso staan in een weinig gebruikte winkel. Sorensen is naar Amsterdam gevlogen met zeven Chemex coffee brewers en wat koffiebonen in zijn bagage; hij is teruggekomen met de sleutels van een winkel die hij tot eind juli gaat gebruiken. De koffiebar zal te vinden zijn op de Albert Cuypstraat 101, de bonen komen uiteraard van de koffiebrander  uit Red Hook, Brooklyn zelf  (de oude naam was Roode Hoek, een dorp gesticht door de Nederlanders rond 1630). De mensen achter de bar zijn natuurlijk de Stumptown baristas.

De NY Times stelde Duane Sorensen een paar vragen:

“Hoe bereid je je voor?”
Op dit moment ben ik een doos met platen aan het inpakken, omdat we wat muziek nodig hebben voor het café. Ik ben door mijn verzameling aan het gaan en probeer er wat goede platen uit te halen, zoals natuurlijk Hüsker Du, “New Day Rising,” . Wat klassieke Jawbreaker. Een beetje High on Fire. Black Sabbath, “Volume 4.” Black Sabbath, “We Sold Our Soul for Rock ’n’ Roll.” Murder City Devils’ eerste plaat. Gram Parsons. We hebben ook een plaats van Townes Van Zandt, “Live at the Old Quarter, Houston, Texas.” Guided by Voices, “Alien Lanes.” Jacuzzi Boys.

“Waarom kies je voor Amsterdam?”
Amsterdam speelt al 15 jaar in mijn gedachten. Het is een van mijn favoriete steden. Normaal gesproken is het mijn tussenstop als ik naar Afrika ga (om koffie te kopen bij de boeren zelf). Ik ken de stad erg goed ondertussen. Ik heb gezocht naar goede koffie, maar dat is een uitdaging. Vergeleken met de U.S. loopt het niveau flink achter, ook vergeleken met Londen of Scandinavië.

“Hoe besteed je je vrije tijd in Amsterdam?”
MIjn favoriete bar van de hele wereld is in Amsterdam, Gollem. Op de tweede plaats staat In de Wildeman. Ik ga bij één van de twee, of soms zelfs naar allebei voor een Westvleteren. Op vrijdag en zaterdagavond kun je me vinden in Brouwerij ‘t Ij. Dat is een supercoole oude brouwerij, gehuisvest in een molen. Het bier is geweldig daar. De Melkweg is een goede plek voor optredens. Een paar weken geleden heb ik er een optreden van  Mastodon gezien. “It ruled.

Als het om eten gaat, zijn Café George, Toscanini Ristorante Caffé en Restaurant Marius mijn favorieren. De beste friet kun je vinden bij het kleine frietkraam met de naam Vleminckx (Voetboogstraat 31). Het is de beste friet die ik ooit heb gehad, geserveerd in een papieren zak  en mayonaise er op. Patisserie Kuyt is de beste patisserie in Amsterdam, zoniet van Nederland. We gaan hun producten gebruiken voor onze koffiebar.

“Wat voor soorten koffie ga je serveren?”
Uiteraard gaan we espresso maken. Ik wil veel proeverijen doen, dus we gaan iedere dag cuppingsessies houden in de koffiebar. Maar ook dagelijkse “brewing” lessen. Direct naast de koffiebar is een demonstratiebar, waar we aan de gang gaan met cafetieres, mokkapotjes, 1-kops filters (zoals de Hario V60) — je weet wel, van die Melitta-achtige filters — en een “brew bar”, met Chemex en cona’s.

“Ben je zelf ook aanwezig in de bar?”
Ik ga op en neer reizen tussen Amsterdam en Brooklyn, als het even kan kom ik een handje helpen.  Ik heb het hele bedrijf een mail gestuurd waarin ik Amsterdam heb aangekondigd, en de helft van onze baristas heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn om naar Amsterdam te komen.

Showing 2 comments

  1. Weet iemand de exacte datum wanneer de winkel dichtgaat?

Comments are closed.