Proefpanel – Giraffe Coffee Roasters

Giraffe-Logo

Giraffe Coffee Roasters is dit jaar opgericht door Mark Jordaan en Maarten van der Jagt,  twee bekende namen uit de Nederlandse coffeescene. Mark Jordaan behaalde de 2e plaats op het DBC 2012 en won de Louis Claus trofee. Maarten van der Jagt is bekend van vele koffiegerelateerde media zoals SpecialtyCoffee.nl, Koffie TCacao Magazine en CoffeePro Magazine en is een vaste waarde bij de verschillende koffiewedstrijden in Nederland.

Bij Giraffe Coffee Roasters steken ze hun nek uit om koffie van het hoogste niveau te vinden, maar dit keer steken ze hun nek uit voor het ThuisBarista proefpanel en  stellen zij twee van hun toppers beschikbaar! De eerste koffie heet kortweg “The Blend

TheBlend

The Blend

Brazilie Fazenda Rainha

De blend uit 80% Brazilië Fazenda Rainha. Een koffie van één plantage die een heldere notige en romige smaak aan de koffie geeft. Deze koffie geeft de blend ook zijn body en zorgt ervoor dat hij bij een cappuccino goed door de melk heen te proeven blijft.

Fazenda Rainha won in 2011 de cup of excellence competitie in Brazilië. Bij deze wedstrijden worden per land duizenden anonieme monsters geproefd door koffie experts vanuit de hele wereld. Alles wat boven de 80 punten op het standaard proefformulier scoort mag zich cup of excellence noemen en behoord tot de beste koffies van dit land en dit jaar.

Yirgacheffe Ethiopië

De accenttoon in de blend bestaat uit 20 % Yirgacheffe. Deze koffie uit de bekendste koffieregio van Ethiopië staat bekend om zijn complexiteit. In de blend zorgt hij met zijn frisse karakter voor wat meer spanning en smaakdiversiteit.

Ethiopië is de bakermat van de koffie. Alle koffie wereldwijd is te herleiden naar Ethiopië. Maarten is hier meerdere keren geweest en heeft aan den lijve ondervonden hoe gigantisch groot de smaakdiversiteit is die hier voorhanden is. In de toekomst zijn we van plan veel Ethiopische topkoffies in onze blend te blijven verwerken.

Land: Brazilië/Ethiopië
Regio: Carmo de Minas /Kochere District, Yirgacheffe
Hoogte: 1800 tot 2100 meter.
Verwerkingsproces: Gewassen
Oogst: 2012/13
Variëteit: Yellow Bourbon/heirloom (inheems)
Smaakprofiel: Romig/Chocolade,Bergamot
Body: Medium

De tweede koffie is de Yirgacheffe:

Yirgacheffe

Yirgacheffe Kochere Ethiopië

Een Yirgacheffe herken je aan een citrus-bergamot-achtig karakter. Duik je het Yirgacheffe gebied in, dan kom je er al snel achter dat deze algemene karakterisering geen recht doet aan de ongekende pluriformiteit aan smaken die je in dit fantastische koffiegebied aantreft. Want wat kunnen Yirgacheffes verschillen!. Over koffie uit dit geweldige gebied raak je dan ook nooit uitgesproken. En al helemaal niet over deze Kochere! Hier word je intens gelukkig van! Het hele spectrum aan aroma’s en smaken is in deze koffie te vinden.

Naast bergamot kun je in de frisse tonen ook groene appel herkennen.

Land: Ethiopië
Regio: Kochere District, Yirgacheffe
Hoogte: 1800 tot 2100 meter.
Verwerkingsproces: Gewassen
Oogst: 2012/13
Variëteit: heirloom (inheems)
Smaakprofiel: Bergamot, groene appel
Body: Licht

Meedoen?

Giraffe Coffee Roasters stelt aan tien forumleden een zakje van 250 gram van beide varianten beschikbaar. Deze worden per post naar de deelnemers verstuurd. Wil je deze koffies proeven en beoordelen? Laat het ons weten,  meld je snel aan op het forum! De enige tegenprestatie die we van je verwachten, is het schrijven van een review, inclusief enkele foto’s.
Meer info over het proefpanel vind je hier.