Velen starten de dag met een kop koffie en bijna iedere koffiedrinker zegt wel dat het helpt om scherp en geconcentreerd te blijven gedurende de dag. Nu blijkt uit recent onderzoek van onderzoek van Peter Rogers inderdaad dat cafeïne het concentratievermogen verbetert, maar wellicht niet op de manier die je zou verwachten.
Proefpersonen in dit onderzoek namen, die sinds de vorige nacht geen cafeïne geconsumeerd hadden, een pil met 150 mg cafeïne of placebo, zonder dat de proefpersonen of onderzoekers wisten wie wat kreeg. De proefpersonen werden drie kwartier daarna gevraagd om aan te geven hoe helder, geconcentreerd en alert ze zich voelden op een schaal van nul tot negen.
De effecten van cafeïne bleken af te hangen van hoeveel je dagelijks binnenkrijgt. De alertheid na cafeïne inname was hetzelfde voor alle groepen (5 op de schaal van 9). Opmerkelijk genoeg was de alertheid na inname van het placebo daarnaast even hoog als die na cafeïne inname voor milde en matige cafeïne gebruikers, maar behoorlijk lager (3.5 op de schaal van 9) voor zware gebruikers. Op milde gebruikers heeft cafeïne dus geen effect. Voor zware gebruikers verbetert het de alertheid, maar dit komt niet omdat zij zich scherper voelen na consumptie van cafeïne, maar omdat ze zich veel duffer voelen zonder cafeïne. Daarbij had deze groep ook nog behoorlijk last van hoofdpijn als zei het placebo innamen.
Als deze resultaten uit dit onderzoek echt kloppen is het enige effect van cafeïne dus dat het de alertheid sterk verlaagd als je even geen cafeïne consumeert. Als je het op die manier bekijkt vraag je af waarom je überhaupt cafeïne zou gebruiken.
bron: sciencepalooza.nl