Kopi Luwak mogelijk haram voor islamieten

De duurste koffie ter wereld is mogelijk haram voor islamieten. De koffie wordt gewonnen wordt uit de uitwerpselen van de civetkat. De Indonesische Ulema Raad (MUI), overweegt vanwege die reden een verbod op de koffie.

Kopi Luwak wordt gewonnen uit koffiebessen die door civetkatten opgegeten worden. De civetkatten verteren alleen het vruchtvlees, de koffiebonen fermenteren in hun maag. De uitgepoepte bonen worden vervolgens met de hand gewonnen, schoongemaakt en gebrand. De koffie wordt door velen geprezen om zijn zachte smaak. Door de schaarste gaat deze koffie voor honderden euro’s per kilo van de hand.

Voor de MUI valt of staat een verbod met de beslissing of de koffie onrein is. “Als de boeren de bonen schoonmaken voor ze ze malen, zijn ze ‘halal’ of geoorloofd en is er geen probleem”, aldus Ma’ruf Amin van de MUI.

Kopi Luwak wordt op diverse Indonesische eilanden geproduceerd, maar kan onder andere namen ook elders in Azië worden gevonden. Jaarlijks wordt slechts rond de 450 kilo verhandeld.

UPDATE

Zojuist is bekend gemaakt dat Kopi Luwak halal is. Doordat er om de boon een vlies zit komt deze niet in aanraking met de uitwerpselen.