Koffieprijzen stijgen fors

De prijs van koffiebonen is de afgelopen paar weken fors gestegen. Het op twee na meest verhandelde product steeg maar liefst met 30%. Arabica koffie steeg in één week tijd met 11% waar Robusta koffie zelfs in enkele dagen bijna een kwart duurder werd. Het is sinds 2006 geleden dat er zo drastische prijsstijging geweest is op de koffiemarkt.

Deze prijsstijging gaat de koffie consument zeker merken. De koffiebranders en -producenten zullen de prijs op trekken. Dit kan zelfs tot een euro per kilo zijn. De prijsstijging heeft vooral te maken met speculatieve beleggingfondsen die verkeerdelijk gegokt hadden op een daling van de koffieprijzen. Ook de dollar speelt een rol.

De prijs voor suiker is eveneens gestegen en dit ondanks het feit dat Brazilië, ook de grootste producent van rietsuiker, een recordoogst heeft binnengehaald. Er zijn echter problemen met het verwerken van die oogst, zodat de verschepingen van suiker vertraging kunnen oplopen. Op één maand tijd is de suikerprijs als gevolg van die vertraging met 6,5% gestegen