Koffieplant met uitsterven bedreigd?

De koffieplant dreigt een zelfzame of zelfs nagenoeg uitgestorven plant te worden. Dit concluderen Britse en Ethiopische wetenschappers na onderzoek. Ze denken dat de wilde Arabica-koffieplant in de toekomst door klimaatverandering mogelijk uitsterft.

De gecultiveerde Arabica-koffieplant is genetisch niet sterk. De wilde variant is nodig om sterkere planten te kweken. Extreme weersveranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde bedreigen de wilde planten en dus ook de gecultiveerde, zo stellen de wetenschappers in het tijdschrift Plos One.

Als Global Warming doorzet, zijn er aan het einde van deze eeuw nog maar enkele gebieden waar wilde Arabica verbouwd kan worden. Dit zal betekenen dat koffie zeldzaam en dus zeer duur gaat worden. Arabica koffie (Coffea Arabica Linnaeus) is nu goed voor circa 70 procent van de wereldproductie. Arabica komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië. Ethiopië is ook de grootste producent, gevolgd door Brazilië en Colombia.

“Het uitsterven van Arabica koffie is een verrassend en verontrustend vooruitzicht”, zegt Aaron Davis, hoofdonderzoeker van de Koninklijke Botanische Tuinen in Kew. “Dit onderzoek was niet bedoeld om alarmerende voorspellingen over het uitsterven van wilde Arabica te doen”. De wetenschappers onderzochten hoe de wilde plant reageert op drie verschillende hoeveelheden koolstofdioxide-uitstoot. Bij het voordeligste scenario zouden in 2080 geschikte gebieden met 65 procent afnemen. Het slechtste scenario zou een afname van 99,7 procent betekenen, wat vrijwel gelijk staat aan uitsterven.

Deze cijfers zijn volgens de onderzoekers aan de conservatieve kant. Verschillende externe factoren zijn namelijk niet meegerekend. Illegale houtkap en ziektes kunnen ook van invloed zijn. “Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om de toekomst van de plant in Ethiopië zeker te stellen”, stelt medeonderzoeker Tadesse Woldermariam Gole.