Koffie vaak gezet met vieze machine

Baristi zouden hun espresso machines beter moeten schoonmaken. Want bij veel horecabedrijven is de koffie niet goed en smaakt hij vies vanwege slecht gereinigde espressomachines.
Er is zo veel meer uit een boon te halen door een paar simpele handelingen. Dat zeggen kenners zoals Paul van der Hulst van Peeze en Anton Willemars van Buscaglione Espresso. Van de tien geserveerde koppen koffie, wordt het merendeel met een smerige machine gezet. ‘Rob Geus van de Smaakpolitie zou er een sappig tv-programma van kunnen maken’, aldus Willemars.

Een barista zou zeker tien procent van zijn tijd in de weer moeten zijn met borstels, reinigingspoeder, water en doekjes. Nu verpesten filterdragers met aangekoekte oliën en vetten, en stoompijpen met gestolde melkresten te vaak de smaak van een kop koffie.

Het slecht reinigen van de machine heeft voor de gevoelige koffie desastreuze gevolgen. Slecht reinigen geeft de koffie een vieze, bittere smaak. Van der Hulst: ‘Voor 2 euro of meer mag de consument een fantastische kop koffie verwachten.’

Volgens Van der Hulst, directeur van de Arnhemse koffiebrander Peeze en initiator van de eerste Nederlandse Barista Kampioenschappen, gaat het kwaliteitsbesef in de horeca wel vooruit, maar langzaam. ‘De horeca heeft nog geen inhaalslag gemaakt. Terwijl de consument thuis steeds betere koffie drinkt.’

bron: missethoreca

Showing 3 comments

  1. De koffie smaakt niet alleen slecht vanwege de slecht gereinigde machines maar ook omdat er mindere koffie (dus geen Peeze) wordt geschonken. De Peeze koffie pik ik er feilloos uit. Maar zelfs deze kun je verpesten als het te koud geserveerd wordt (onverwarmd kopje). Ik onderschrijf de conclusie van dit artikel dan ook helemaal.

  2. Verse koffie is zeker zo belangrijk.En met vers bedoel ik niet ouder dan 3 a 4 weken na branddatum.Zelf een paar dagen geleden Peeze koffie van 4 maanden oud gekocht en die was ondrinkbaar.Branders zouden eens moeten beginnen met branddatum op de verpakking te vermelden ipv uiterste houdbaarheid.
    Alf

Comments are closed.