Koffie en thee, gezond voor het hart

Uit onderzoek blijkt dat mensen die tot vier koppen koffie per dag drinken hebben 20% minder kans op een kransslagaderziekte dan iemand die minder of meer koffie drinkt. Dit geld ook voor mensen die thee drinken. Het drinken van meerdere zwarte of groene thee per dag verlagen het risico met ongeveer een derde. Het Julius Centrum van het UMC Utrecht heeft in samenwerking met het RIVM hierna onderzoek gedaan.

De kans op een beroerte blijkt niet te veranderen door het drinken van koffie of thee. Wel hebben ze invloed op ziekte van de kransslagaderen. Het is niet duidelijk geworden hoe koffie en thee de gezondheid beïnvloeden. Wat wel opvallend is dat  koffie- en theedrinkers verschillende types zijn.

Theedrinkers hebben veelal een hogere opleiding, bewegen meer, drinken minder alcohol, roken minder en zijn slanker. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. De onderzoekers volgden meer dan 37.000 mensen gedurende dertien jaar. Van hen kregen 1387 een kransslagaderziekte, waarvan er 123 overleden. En 563 kregen een beroerte, zeventig van hen overleefden dit niet. Eerder werd al duidelijk dat koffie en thee de kans op diabetes type II verlagen.