Jumbo en C1000 boycotten Douwe Egberts

Jumbo en C1000 moeten het even zonder de bekende pondspakken van Douwe Egberts doen. Douwe Egberts stopte de levering aan deze supermarktketens, die sinds kort samenwerken in de inkooporganisatie Bijeen. Dit vanwege het niet accepteren van de prijsverhoging van de koffie. Het pondspak van Douwe Egberts is het meest verkochte koffieproduct in de Nederlandse supermarkten.

Meer consumptie

Douwe Egberts kondigde rond juni een prijsverhoging aan van gemiddeld 4,5%. De aanleiding voor deze hoge prijsstijging komt door de koffieprijs op de wereldmarkt. De prijs van koffie piekte op de beurs in New York tot 1,81 dollar per pound (453 gram), de hoogste notering in twaalf jaar. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van juni. Oorzaak is de toegenome koffieconsumptie in opkomende economieën als Brazilië, China en India. Het aanbod van koffie is gekrompen. Colombia, een van de belangrijkste koffielanden, had last van extreme weersomstandigheden waardoor de opbrengst van de oogst erg tegenviel.

Pondspak

De hogere koffieprijs inmiddels doorberekend in de prijzen van koffiepakken en koffiepads voor supermarkten. Koffie is daarmee ongeveer 0,20  per pond duurder geworden. Over een langdurig onderhandelingsconflict tussen Jumbo en C1000 en Douwe Egberts is echter geen sprake. Jumbo en C1000 weigeren de prijsverhoging voor het pondspak van Douwe Egberts te accepteren, omdat, zo staat in een begeleidend briefje bij de lege schappen, ze die ‘onverantwoord’ vinden.