Finalisten Dutch Barista Championship 2010

De 8 beste barista’s van Nederland strijden op 10 mei a.s. in Hotel de Goudfazant in Amsterdam-Noord om het Dutch Barista Championship. Nederland heeft een erg lange en sterke cultuur als het gaat om het bereiden en drinken van koffie. Steeds meer consumenten maken kennis met de zetmethode ‘espresso’ en de daarop gebaseerde varianten als cappuccino en macchiato.
 
Ook in de out of home markt wordt steeds meer gebruik gemaakt van de espresso zetmethode. De persoon achter de espressomachine, de barista, speelt een cruciale rol bij deze methode. Hij/zij is de gene die uiteindelijk de kwaliteit van de drank bepaalt. Om deze trend te volgen, te begeleiden en te stimuleren organiseert stichting Dutch Coffee Promotion jaarlijks het Dutch Barista Championship.
 
Dit kampioenschap wordt gehouden onder de strikte en internationaal gehanteerde regels van de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) en daarom organiseert Dutch Coffee Promotion het evenement onder auspiciën van de SCAE, en in nauwe samenwerking met Nationaal Coördinator Nederland van de SCAE, Annemarie Tiemes. 
 
Op 10 mei vindt de ontknoping van deze strijd plaats tijdens de spectaculaire finale van het ‘Dutch Barista Championship 2010’.


 
De volgende deelnemers strijden om de titel :

•         Onno van Zanten (Barista Support)
•         Francesco Grassotti (Brandmeester´s)
•         Frans van den Berg (Barista Brothers)
•         Yakup Aydin (Illy)
•         Sander Schat (regerend Dutch Barista Champion)
•         Victor Constandse (Brandmeester´s)
•         Coen van Sprang (Lebkov & Sons)
•         Mark Hermens (Maro´s koffie & thee)
 
Colombia 2011
De winnaar van het Dutch Barista Championship 2010 zal Nederland volgend jaar vertegenwoordigen tijdens het World Barista Championship 2011. Deze internationale wedstrijd vindt volgend jaar in Colombia plaats. Sander Schat, winnaar van het Dutch Barista Championship 2009, vertegenwoordigt Nederland later dit jaar tijdens het World Barista Championship 2010 in Londen (GB).
 
Bereiding en presentatie
Bij het Barista Championship gaat het om de bereiding van drie koffiedranken: 4 espresso, 4 cappuccino en 4 signature-drinks. De deelnemers hebben vijftien minuten om deze dranken te bereiden en te presenteren aan de vier leden van de smaakjury. Zij beoordelen onder meer de smaak, de crèma en de presentatie van de drank. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij iets vertelt over de smaaktonen van zijn gekozen koffie. Daarnaast moet hij laten zien dat hij zowel qua smaak als qua techniek over voldoende koffiekennis en gastheerschap beschikt. De technische jury ziet erop toe dat de deelnemer de regels van de Speciality Coffee Association Europe (SCAE) volgt.

bron: dutchcoffeepromotion.nl