Cafeïne in beautyproducten

Koffie is een mooi product. Naast dat het lekker is om te drinken blijkt het ook nog eens gezond te zijn uit diverse onderzoeken. Maar de werking van  koffie of cafeïne als beautyproduct is nog maar weinig van bekend.  Op website Cosmopinie kun je kritische artikelen lezen over gerecenseerde producten maar ook hun ingrediënten. Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyproducten waar cafeïne inzit tegen het licht.

Cafeïne wordt op de INCI-lijst (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) meestal aangeduid als ‘caffeine’, maar vormt ook een onderdeel van verschillende gepatenteerde complexen zoals Sebaryl™ en Isocell® Slim.

Vochtafdrijvend
Naast dat cafeïne een antioxidant is is de belangrijkste eigenschap voor de beauty industrie de vochtafdrijvende werking. Cafeïne kom je dan ook veelvuldig tegen in oogcrèmes. Dit om tekenen van vermoeidheid, wallen en kringen, tegen te gaan. Ook in anti-cellulite en afslankproducten zit in de meeste gevallen cafeïne verwerkt. Dit ook vanwege de vermeende vochtafdrijvende werking. Ook vanwege de gelijkenis met de stof aminophylline, die cellulite tegen zou gaan.

Gewichtsverlies
Experts zijn hier erg sceptisch over. Paula Begoun, The Cosmetics Cop, zegt dat er geen substantiële en onafhankelijke onderzoeken gedaan zijn die aantonen dat cafeïne inderdaad een effect zou hebben op celullite of opgehoopt vocht in de huid. Het gewichtsverlies kan wel gerelateerd worden aan cafeïne, maar dan alleen bij inname ervan en niet bij het smeren.

Het kan weinig kwaad om beautyproducten met cafeïne op je huid te smeren. Uit onderzoeken blijkt er geen significante negatieve gevolgen van cafeïne zijn.