Kathleen Serdons (35) uit Nieuwerkerken is gepassioneerd door koffie. Ze won zopas het Belgisch koffiekampioenschap. Kathleen hoopt nu een sterke koffiecultuur te kunnen introduceren in de gastronomische wereld.
Een grote koffiedrinker was ze niet. ‘Ik noemde mezelf eerder een dikke nek op koffievlak omdat ik enkel espresso dronk’, lacht Kathleen. Het is zo’n drie jaar geleden dat ze de passie van koffie proeven en koffie maken te pakken kreeg.
‘Rombouts organiseert jaarlijks ook een nationale koffiewedstrijd voor studenten. Ik geef zelf les op de Hotelschool in Hasselt. Ik was altijd jaloers als ik die studenten daar op het podium zag staan om de prijs in ontvangst te nemen’, lacht Kathleen. ‘Ik heb meermaals laten vallen dat ik dat zelf ook wel eens zou willen doen en zelf ook de spanning van zo’n wedstrijd wilde meemaken. Waarom ook niet, dachten ze bij Rombouts. En zo gingen we aan de slag met een zeer intensieve training.’
Vorig jaar naam Kathleen ook al deel aan het Belgisch kampioenschap. ‘Ik maakte toen de fout om niet te stoppen met praten. De aard van het beestje’, lacht ze.
Het voorbije jaar werd dan nog intensiever getraind. ‘Ik heb leren proeven, ruiken en de chemie van koffie geleerd. Ik heb me vroeger gespecialiseerd in wijnkennis. Maar koffie is toch nog een graad moeilijker heb ik gemerkt. Wijn is een afgewerkt product, en bij koffie moet je van de bonen of de gemalen koffie nog zelf vertrekken.’
Veel water
De dame uit Nieuwerkerken heeft de voorbije jaren koffie enorm leren appreciëren. ‘We hebben in België een koffiecultuur, en die is typisch Belgisch. We gebruiken veel te veel water per hoeveelheid gemalen koffie. Ook in de gastronomie wordt nog te weinig aan koffie gedacht. Elk restaurant beschrijft mooi haar wijnen, de smaak en waar ze vandaan komen. Waarom zouden we dat niet met koffie doen. Daar heeft ook iedereen een andere smaak in. Ik drink zelf ook niet zo vaak koffie, maar als ik koffie drink moet het een goed zijn waar ik volledig van kan genieten. Voor mij is koffie een vloeibare praline. En op die manier zou koffie ook geapprecieerd moeten worden.
‘Tijdens het Belgisch kampioenschap Barista toverde ze een zeer speciale koffie uit haar mouw. Ze kreeg de opdracht vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier eigen koffiecreaties te presenteren. Ze maakte indruk met een verrassende signature drink. ‘Deze bestond uit een koffie geparfumeerd met een soort thee van de koffiebes en sinaasmarmelade. Voordien had ik de juryleden een lolly op basis van zout, suiker en sinaasappel gegeven om de mond te zuiveren van de espressosmaken.’
Kathleen mag in 2011 België vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap in Colombia.
bron: nieuwsblad.be