WTF, koffie in de ochtend is slecht!

Ja het staat er echt. Koffie in de ochtend zou slecht zijn. Na opstaan is het eerste wat ik doe een kop koffie maken. Blijkbaar doe ik al jaren iets wat slecht voor mij is. Althans dat blijkt uit onderzoek dat ‘s ochtends koffie drinken helemaal niet zo’n goed idee is. Het zou er zelfs voor zorgen dat je na een tijdje geen effect meer voelt van de cafeïne.

Het geschikte moment voor een kop koffie

Dus als koffie in de ochtend slecht is, wat is dan ‘het geschikte moment voor een kop koffie’? Iedergeval niet net nadat je je bed bent uitgekomen. Je lichaam merkt niks van de cafeïne en daarnaast kun je zelfs tolerant worden voor cafeïne.

Je lichaam produceert het stresshormoon, cortisol. Dit hormoon is een belangrijk onderdeel van je biologische klok. Het zorgt ervoor dat we ’s morgens ontwaken en ’s avonds indommelen. In de ochtend is de waarde het hoogst en als je op dat moment koffie drinkt, ondermijn je de werking van cortisol. Hierdoor wordt de aanmaak van cortisol verstoord en je lichaam gaat er minder van aanmaken. Cafeïne vervangt op termijn de energieboost die we normaal zouden krijgen van cortisol in plaats van die te versterken. Je lichaam maakt op drie momenten per dag cortisol aan; ’s morgens, rond de middag en ’s avonds.

Het juiste moment om koffie te drinken is tussen de momenten dat je lichaam cortisol aanmaakt. Dus de koffiepauze houden wordt vanaf nu tussen 10 uur ’s morgens en 12 uur ’s middags en tussen 14 uur en 17 uur.

Geen koffie meer in de ochtend….. Wat ga jij nu doen?