Sterke koffie is beter voor je maag

Donkergebrande koffiesoorten zijn niet zo schadelijk voor je maag als eerder werd gedacht. Ze bevatten namelijk een bestanddeel dat een signaal geeft aan de maag om minder zuur te produceren. Dit blijkt uit een recent onderzoek.

Om de irriterende stoffen in koffie op te sporen stelden de onderzoekers menselijke maagcellen bloot aan verschillende koffiebereidingen, waaronder gewone, donkerebrande, milde, decaf en maagvriendelijke soorten. Zo identificeerden ze verschillende bestanddelen die chemische veranderingen veroorzaken die geassocieerd worden met een verhoogde productie van maagzuur. Dit is onder meer cafeïne, catecholen en andere ingrediënten. Maar het irriterende effect komt door de combinatie, het is niet zo dat een enkel ingrediënt de irritatie veroorzaakt.

De onderzoekers hebben een component ontdekt wat alleen voorkomt in donkergebrande koffies. Deze stof blokkeert de mogelijkheid van maagcellen om zuur te produceren. Dit kan een manier zijn om maagirritatie te vermijden of beperken.  De donkergeroosterde soorten bevatten twee keer zoveel van dit ingrediënt als lichtgeroosterde soorten.

Nieuwe soorten

Volgens de onderzoekers kunnen deze resultaten leiden tot koffiesoorten die vriendelijker voor de maag zijn, maar wel de smaak van normale koffie hebben. Professor Thomas Hofmann: “De ontdekking gaat veel mensen helpen die gevoelig zijn voor koffie.” Veel mensen drinken om hun maag te sparen decaf om een geïrriteerd gevoel te voorkomen. De sleutel tot een rustige maag kan dus het drinken van een sterke bak koffie zijn.