Lager risico op baarmoederkanker door koffie

Drink je als vrouw meerdere kopjes koffie per dag, dan heb je minder kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker dan vrouwen die geen koffie drinken. Dat concluderen onderzoekers van de Harvard University.

67.470 vrouwen tussen de 34 en 59 jaar werden door het onderzoeksteam gedurende 26 jaar bestudeerd. Vrouwen die weinig tot geen koffie dronken werden vergeleken met vrouwen die meer dan vier koppen koffie per dag dronken. Deze laatste groep vrouwen had 25 procent lagere kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Vrouwen die gemiddeld twee koppen koffie per dag dronken hadden een 7 procent lagere kans.

Hormonen

Het onderzoek laat geen direct effect zien tussen koffie en kanker. Toch sluiten de onderzoekers een verband niet uit. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat koffie de insuline en oestrogeen waarden in het lichaam verlaagde. Een te veel van deze hormonen wordt in verband gebracht met baarmoederkanker.

Gezond

Steeds vaker concluderen wetenschappers dat koffie meer voordelen dan nadelen heeft voor de gezondheid. De koffie moet dan wel zwart gedronken worden benadrukken de onderzoekers. Het positieve effect van koffie op insuline wordt namelijk teniet gedaan als je calorieën en vet toevoegt.

De onderzoekers keken ook naar het verband tussen thee en baarmoederkanker, maar zij vonden geen effect.