Kop koffie per dag voorkomt hersenkanker

Drink je een kop thee of koffie per dag, dan heb je een derde minder kans om een bepaalde vorm van hersenkanker te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een hersenkanker, glioom genaamd, met gemiddeld 34 procent beperkt. Dit concluderen onderzoekers die vrijwilligers over hun eetgewoonten en hun levensstijl ondervroegen.

Opmerkelijk is wel dat vrouwen meer voordeel hebben dan mannen, 41 procent in vergelijking met 26 procent. Pas vanaf 100 millimeter (het equivalent van tweederde van een kop) zijn de voordelen meetbaar.

Professor Euan Paul: “De resultaten van het onderzoek zijn van belang omdat een glioom het vaakst voorkomende type van hersentumor is. Eerdere studies toonden al aan dat een gematigde consumptie van koffie niet het risico op borst-, nier-, blaas-, huid- of darmkanker verhoogt. Verschillende onderzoeken suggereerden dat koffie tegen deze slopende ziekte beschermt. ”

Uit onderzoek in 2007 bleek al dat zes kopjes koffie per dag de kans op een bepaalde vorm van huidkanker met 30 procent verminderen. Cafeïne zou de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen, aldus de onderzoekers waardoor tumoren stoppen metgroeien. Ook zouden antioxidanten in thee en koffie kunnen beschermen tegen kankercellen.

bron: ad.nl