Koffie verkleint kans op huidkanker

Uit onderzoek van Harvard Medical School blijkt dat koffiedrinkers minder risico lopen op het ontwikkelen van het meest voorkomende type huidkanker. Aan het onderzoek deden ruim honderdduizend mensen mee.

Huidkanker

Drink je als vrouw dagelijks meer dan drie koppen koffie, dan heb je 20 procent minder kans op het ontwikkelen van een basaalcelcarcinoom dan vrouwen die minder dan een kopje koffie per maand drinken. Bij mannen ligt het percentage lager. Het risico wordt met 9 procent verminderd als ze elke dag meer dan drie koppen koffie drinken.

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit type huidkanker verspreidt zich gewoonlijk niet, maar moet wel worden behandeld. Basaalcelcarcinomen komen vaak voor op delen van de huid die regelmatig in de zon komen.

Cafeïne beschermd

Het drinken van cafeïnevrije koffie helpt niet. De onderzoekers denken dan ook dat juist cafeïne het beschermende effect veroorzaakt. Maar alleen koffiedrinken, zal huidkanker niet voorkomen. Daarvoor is het effect te klein. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijker is om veilig te zonnen en huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken.