Koffie tegen complicatie bij IVF

Onderzoekers vermoeden dat een kop koffie een levensbedreigende complicatie bij IVF kan voorkomen.

Sinds de eerste ’reageerbuisbaby’ in 1978 heeft in vitro fertilisatie geresulteerd in de geboorte van veel baby’s. Vijf tot tien procent van de vrouwen die IVF ondergaat, krijgt te maken met het ovariële hyper stimulatie syndroom (OHSS). Hoewel de meeste gevallen mild zijn, met symptomen als een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gewichtstoename, kan het in het ergste geval leiden tot bloedstolstoornissen, nierschade en pijn op de borst.

Wetenschappers van onder meer de Britse Middlesex University die de vloeistof rond de menselijke eitjes analyseerden, vonden een verrassend hoog niveau van de stof adenosine. Ze denken dat OHSS veroorzaakt wordt wanneer IVF-stimulerende medicijnen hogere niveaus van adenosine creëren, waardoor bloedvaten uitzetten en bloed met de stof in ander lichaamsweefsel lekt.

Maar zet de ketel maar op: een kop sterke koffie bij elke IVF-cyclus zou de kans op OHSS kunnen verlagen. Cafeïne kan werken als een blokkade voor adenosine en daarmee de oorzaak van de complicatie behandelen. Er volgt nog meer onderzoek onder vrouwen die OHSS hebben gehad.

bron: telegraaf.nl