Koffie maakt je slim!

Artikel uit de Elsevier.

Kop koffie goed voor korte termijngeheugen

donderdag 1 december 2005 15:52

Koffieliefhebbers weten het al lang: cafeïne verhoogt de reactiesnelheid en is goed voor het korte termijngeheugen. Het is nu ook aangetoond in wetenschappelijke tests.

Goed voor het geheugen
Hard aan het werk: Eerst een kop sterke koffie

Scans, gemaakt van de hersenen van vijftien proefpersonen, laten zien dat een stoot cafeïne bepaalde delen van de hersenen stimuleert.

Koffie

De proefkonijnen mochten een paar uur lang niets eten, en zeker 24 uur geen cafeïne of nicotine binnen krijgen. Daarna kreeg een deel van hen een kop sterke koffie, de rest een cafeïnevrij drankje.

Na twintig minuten moesten ze een aantal tests uitvoeren, terwijl een scan hun hersenen nauwkeurig in de gaten hield.

Een paar dagen later gebeurde hetzelfde, maar dan werden de rollen omgedraaid. Diegenen die de eerste keer cafeïne dronken, kregen een kopje cafeïnevrije koffie. De anderen kregen dit keer wel cafeïne.

Op die manier konden de Oostenrijkse wetenschappers volgens het tijdschrift New Scientist precies vergelijken hoe de hersenen werken met of zonder cafeïne: het stofje stimuleert de delen van de hersenen die ons geheugen en ons vermogen tot concentratie regelen.

Ik wist het al langer maar de ‘wetenschap’ heeft het nu ook bewezen. Koffie maakt je slimmer. Nu nog allen nog leren hoe ze goede koffie zetten.