Koffie en sporten verandert DNA

Sporten houd je lichaam gezond en lening. Nu blijkt uit onderzoek dat sporten niet alleen je spieren maar ook je DNA veranderd. Zelfs een kopje koffie is al genoeg! Dat schrijven Zweedse onderzoekers van het Karolinkska Instituut in Stockholm dinsdag in het blad Cell Metabolism

De gedachte dat DNA statisch is en niet meer veranderd is al 10 jaar van tafel. Uit onderzoek destijds bleek dat het lichaam na de geboorte de activiteit van genen kon veranderen door zogenaamde methylgroepen aan het DNA te hangen of er af te halen. Dit fenomeen werd epigenetica genoemd. Het lichaam veranderd genetische informatie om zo beter te kunnen omgaan met de aanwezige omstandigheden.

Beweging

De Zweedse onderzoekers ontdekten dat ze dit proces in gang konden zetten. Mannen en vrouwen die nooit of weinig sporten lieten ze korte tijd sporten en onderzochten de methylering van het DNA. Het aantal methylgroepen aan het DNA verminderde aanzienlijk door de samentrekking van de spieren. De spier zou zich door de verandering klaar maken voor activiteit en versterking, aldus de onderzoekers.
Wanneer spieren van mensen die nooit of weinig sporten zich samentrekken, resulteert dat in een verlies van methylgroepen op het DNA, zo ontdekten de onderzoekers. Blootstelling van spieren aan cafeïne had datzelfde effect. Deze veranderingen vinden plaats op delen van het DNA die betrokken zijn bij het ‘aanzetten’ van genen die ervoor zorgen dat spieren zich aan beweging aanpassen.

Koffie

Koffie blijkt dezelfde verandering in het DNA in gang te zetten. De cafeïne in koffie blijkt een zelfde spieractiverende werking te hebben als enkele minuten bewegen. Maar vervangt een kop koffie dan de sportschool? Nee, maar je kunt gerust koffie drinken voordat je naar de sportschool gaat.

De belangrijkste conclusie is dat je niet bang hoeft te zijn dat je lichaam een bepaalde verandering niet zou aankunnen. Het lichaam is prima in staat om aan te passen aan veranderingen in levensstijl. Slechts enkele minuten bewegen is genoeg om het lichaam voor te bereiden op die verandering.