Harde werkers minder productief door koffie

“Geen koffie, geen werk!” Veel mensen drinken koffie om wakker te blijven. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet voor iedereen geld. Cafeïne blijkt misschien juist omgekeerd effect te hebben op harde werkers.

Onderzoekers aan de Universiteit van Brits-Columbia hebben onderzocht hoe ratten reageren op stimulerende middelen. Ze maakten twee groepen: ‘luie’ ratten die bij een opdracht voor de makkelijke weg kiezen en ‘werkratten’ die de moeilijke optie nemen. De beloning voor de zwaardere taak was twee keer zo hoog. De onderzoekers schrijven in Nature Neuropsychopharmacology dat de motivatie van de werkratten daalde door cafeïne

Hersenprocessen

“Elke dag gebruiken miljoenen mensen stimulerende middelen om wakker te worden, alert te blijven en hun productiviteit te verhogen”, zegt onderzoeksleider Jay Hosking tegen Medical Xpress. “Uit deze resultaten blijkt dat sommige stimulerende middelen juist een tegenovergesteld effect hebben op mensen die van nature voor de moeilijke weg kiezen in het leven.”

Hosking zegt dat sommige individuen meer moeite willen doen om hun doelen te bereiken. Er is echter nog weinig bekend over de achterliggende hersenprocessen die daarbij een rol spelen. Het verschil in natuurlijke motivatie is wel een verklaring voor de verschillende reacties op stimulerende middelen.

Hoewel het dus verleidelijk is om ’s ochtends een bak koffie te nemen om wakker te worden, is de cafeïnevrije variant wellicht beter voor de echte duracelkonijnen.