Goede koffie leidt tot meer werklust

Een artikel van ‘www.managersonline.nl’

17 november 2006

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat naarmate men meer tevreden is met de koffie op het werk de werklust toeneemt. Deze opmerkelijke bevinding vormde voor Douwe Egberts de aanleiding voor nader onderzoek en een nieuwe methode waarmee de werklust in ieder bedrijf kan worden vastgesteld.

Koffie op het werk is voor bijna heel Nederland vanzelfsprekend; 82 procent vindt een kop koffie belangrijk om de dag goed te kunnen beginnen. Toch blijkt maar liefst 63 procent niet tevreden over de koffievoorziening; de koffie zou best wat lekkerder kunnen. Ook is de koffie op het werk regelmatig onderwerp van gesprek: 61 procent van Nederland hoort collega’s en vrienden wel eens klagen over de koffie op hun werk.

Koffie goed voor werklust
De koffievoorziening op het werk blijkt voor veel mensen (62 procent) invloed te hebben op de ‘zin’ om hun werk te doen, aldus het onderzoek in opdracht van Nederlands grootste koffiebrander. Naast de invloed op de werklust, stelt bijna 80 procent dat koffie belangrijk is voor de sfeer op het werk. 89 procent verwacht dan ook gewoon een lekker bakkie koffie te krijgen van hun baas, 75 procent van de mannelijke beroepsbevolking spreekt zelfs van een belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Cappuccino wordt vanzelfsprekend
Het aanbod van cappuccino blijkt een belangrijke rol te spelen in de tevredenheid over de koffievoorziening en de werklust. Maar liefst 60 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan liever cappuccino te willen drinken op het werk. De behoefte aan cappuccino blijkt nog sterker bij vrouwen te heersen; 73 procent van hen vindt deze koffievariant een vanzelfsprekendheid op de werkvloer

Werklustscan
Met de werklustscan is het mogelijk om eenvoudig vast te stellen hoe het gesteld is met de koffievoorziening en de werklust in het specifieke bedrijf. Mocht het zo zijn dat de werklust verbeterd kan worden, dan kan men dat aan de bedrijfsleiding laten weten. De medewerkers ontvangen in dit geval een ludiek waarschuwingspakket waarmee ze hun werkgevers kunnen waarschuwen. Op deze manier kan het gesprek op gang worden gebracht over het belang van goede koffie op de werklust binnen het bedrijf. Want het verhogen van de werklust en het plezier in het werk, is een argument waar werkgevers altijd voor open staan.


Koffie is goed op het werk. Koffie is voor velen de start van de werkdag, van de pauze, de lunch etc. Ik zie ze lopen dag in dag uit op Amsterdam CS. Rennend voor hun leven, sprintend door de massa heen met die ‘rode/beige’ beker vooruitstekend. Alle soorten en maten komen voorbij. Maar de ‘grote cappuccino’ van DE uit de Kiosk is toch wel de winaar. Of dit nu onder koffie valt of meer onder melk met iets wat op koffie moet lijken laten we in het midden. Want heeft Nederland wel een koffie cultuur of is het eigenlijk een melkcultuur? Over dit zullen we het later nog eens hebben. Maar nu koffie op het werk.

Is de koffie eigenlijk wel goed op het werk. Mening kantoor of school heeft van de mooi uitziende koffie apparaten die volgens de grote foto op het apparaat een heerlijke espresso brouwt. Maar schijn bedriegt. Het is helemaal niet vers. Nee erger nog. Na veel gerammel en gereutel komt er een ‘scheet’ koffieextract uit dat aangelend wordt met heet water. Niks versgemalen bonen waardoor het hete water onder een hoge druk door geperst wordt. Gelukkig zijn er nog mensen die een apparaat nemen die met verse bonen werkt. De koffie die hieruit komt is vele malen beter dan de oplos variant. Maar dan krijg je het. Zoals er te lezen viel in het artikel is de ‘cappuccino’ in opmars. Meer dan de helft wilt een cappu. Een heerlijke kop warme melk met een vleugje koffie afgewerkt met melkschuim dat de vorm heeft van afwaswaterschuim met cacao erop. En dan nog het liefst in het formaat 1/2 liter ala Starbucks, dan heb je teminste 1/3 van de dagelijkse calorien binnen, scheelt toch weer een maaltijd. Een Italiaan serveert het met pijn en moeite aan zijn ‘bambino’ maar de ‘Oer Hollandsche’ koffie kenner drinkt het met opgeheven kin. Nee, voor de echte koffiekenner is koffie op het werk een hel.