ls je veel cafeïne binnen krijgt is het effect net als bij andere verslavende middelen zoals alcohol. Je zult er ,na het eerste kopje, geen opkikker meer van krijgen in de ochtend. Dit stellen Britse onderzoekers van de Universiteit van Bristole.
Hoofdpijn
Voor het onderzoek werden er aan 379 volwassenen, waarvan de helft geen koffiedrinkers waren en de andere helft cafeïneverslaafd, om gedurende 16 uur lang cafeïne te mijden. Na deze 16 uur kregen ze vervolgens een cafeïnepil of een placebo toegediend. De proefpersonen gaven achteraf een cijfer op hun stressniveau, alertheid of hoofdpijn. De gemiddelde en hoge cafeïnegebruikers die een placebo kregen, merkten op dat ze minder alert waren en meer hoofdpijn hadden, het omgekeerde gebeurde bij de onthouders die wel cafeïne kregen.
Stress
Metingen tonen aan dat de verhoogde alertheid na koffie niet hoger was dan die van mensen die geen koffie dronken. De onderzoekers suggereren dus dat liefhebbers van koffie gewend raken aan de stimulerende effecten en de stress als gevolg van cafeïne. Hierdoor houdt cafeïne hen niet wakkerder. Hoewel regelmatige gebruikers van koffie zich alerter voelen door cafeïne, zeker door hun portie ‘ochtends, blijkt dat dit enkel komt doordat ze zich moe voelen omdat hun lichaam de cafeïne mist. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen die genetisch meer kans lopen op stress meer koffie drinken.