Van veel koffie drinken krijg je hartritmestoornissen. Dat denken veel mensen, maar het is een fabel.
Uit onderzoek blijkt niet dat er een verband is tussen koffie drinken en hartritmestoornissen. Wel vermindert koffie drinken de kans op diabetes. Per jaar drinken we zo’n 144 liter koffie per persoon. Over het effect van koffie op je gezondheid bestaat veel onwetendheid. Het is dus de hoogste tijd om te onderzoeken hoe gezond óf ongezond koffie nu eigenlijk is.
Zo blijkt uit sommige onderzoeken dat het drinken van koffie je beschermt tegen hart- en vaatziekten en dat het het risico op het krijgen van diabetes vermindert. Vaak wordt gedacht dat je door het drinken van veel koffie hartritmestoornissen kunt krijgen. Dat is echter een fabel. Omgekeerd geldt ook dat hartritmestoornissen niet verdwijnen als je stopt met het drinken van koffie.
Ook wordt het drinken van koffie vaak geassocieerd met een hoge bloeddruk. Pure cafeïne kan inderdaad invloed hebben op uw bloeddruk, maar cafeïne die we via koffie binnenkrijgen heeft juist geen invloed op je bloeddruk. Daarbij komt dat in koffie de stoffen kalium en magnesium zitten. Die stoffen hebben zelfs een positieve invloed op je bloeddruk.
Het drinken van koffie kan wel invloed hebben op uw cholesterolgehalte, afhankelijk van de zetmethode. Ongefilterde koffie kan het cholesterolgehalte namelijk verhogen. Dit komt omdat in koffie de oliën cafestol en kahweol zitten. Als u echter filterkoffie of koffie van pads drinkt blijft deze olie achter in het filter.
Deze fabels en feiten ziet u bij Nederland in Beweging! van 4 t/m 8 januari 2010 bij omroep Max. Diëtiste van de Hartstichting Elly Kaldenberg geeft antwoord op vragen zoals:
- heeft koffie effect op de bloeddruk
- is cafeïnevrije koffie een betere keuze dan gewone koffie als je last hebt van hart- en vaatziekten
- werkt koffie vochtafdrijvend
Bent u benieuwd naar de antwoorden? Kijk dan naar Nederland in Beweging!
- van 4 t/m 8 januari
- om 06.45 uur of 09.10 uur
- op Nederland 1
Bron: Hartstichting & Max