Drink gerust maar met mate.


Het Parool, 04-06-2007

Drie koffie houdt man scherp

AMSTERDAM – Mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken. Mannen die meer dan drie kopjes per dag consumeren, hebben ook minder last van aftakelend geheugen, maar meer dan degenen die zich aan drie de dagelijkse drie koppen houden.

Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert volgende week aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar strategieën om dementie tegen te houden.

Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920. De mannen vulden enkele keren vragenlijsten in, waaruit de onderzoekster hun mentale conditie kon afleiden. Ook kreeg Van Gelder zo inzicht in voeding en leefstijl.

Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. Mannen die elke week een portie magere en een portie vette vis aten, waren in een betere conditie. Ook het hebben van een relatie en voldoende lichaamsbeweging houden het verstand scherper, aldus Van Gelder. (ANP)

Dat koffie je goed laat voelen wisten we al. Nogmaals wordt er bewezen dat koffie je jong, slim maar vooral scherp houdt. Maar 3 koppen koffie per dag is niet veel. Voor een beetje thuis barista is dat het gemiddelde op de ochtend. Laat maar niet aan de baas lezen. Voor je het weet krijg je er maar 3 per dag.