Cafeïne remt mogelijk de groei van de foetus

Koffie zou mogelijk de groei van de foetus remmen. Het gaat hierbij om vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken tijdens de zwangerschap. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

7346 Nederlandse vrouwen werden vanaf het begin van hun zwangerschap gevolgd. 2 a 3 procent van deze groep gaf aan dat ze tijdens alle stadia van een zwangerschap een hoeveelheid cafeïne nuttigden die gelijk stond aan zes koppen koffie per dag. De baby’s van deze groep bleken gemiddeld kleiner te zijn dan de baby’s van moeders die minder cafeïne dronken. Van de 104 vrouwen die de grootste cafeïne inname hadden tijdens de zwangerschap waren zeven baby’s kleiner dan het gemiddelde. Toch kan naar aanleiding van deze resultaten niet met met zekerheid gezegd worden dat het door de cafeïne komt. Dit aantal is te klein om conclusies aan te verbinden.

‘Cafeïne lijkt de groei van de foetus te beïnvloeden gedurende de hele zwangerschap’, volgens onderzoekster Rachel Bakker van het Erasmus MC.

Toch adviseert Rachel Bakker van het Erasmus MC vrouwen niet te veel cafeïne te drinken tijdens de zwangerschap. Het lijkt namelijk wel dat er een verband bestaat tussen cafeïne en de grootte van de foetus. Bovendien kan veel cafeïne de kans op een miskraam vergroten.