Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Alles over espresso-apparaten
Plaats reactie
aburg
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 dec 2021, 12:23

Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door aburg »

De trotse bezitter van een Isomac Gadia, inmiddels wel zo'n 10 jaar oud.
Sinds enige tijd het niet meer om daar een goede espresso uit te krijgen.

Inmiddels alle ringen/veren vervangen, en dat heeft een klein beetje geholpen.
Maar het lukt nog steeds niet om een mooie créme laag op de espresso te krijgen.
Inmiddels een tweede apparaat (via een koopje op de kop getikt) in gebruik die met dezelfde maling dat wel prima doet.

Echter de Gadia is een veel mooier apparaat om op het aanrecht te hebben staan, en ik zou die toch het liefst weer gaan gebruiken.

Is er iemand die een idee heeft? Of een adres van een kenner die er naar zou willen kijken?

Vriendelijke groet,

Alex
Gebruikersavatar
manduca
Berichten: 1651
Lid geworden op: 25 feb 2010, 16:18
Locatie: Utrecht

Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door manduca »

Service adressen zijn er genoeg. Je hebt niet aangegeven waar je woont, maar denk aan:
redspresso (HanR)
van Pommeren
Peter de Goede
Kafko

Je informatie is verder heel summier. Post even wat foto’s of een filmpje.

Is het probleem alleen de crema?
Of is ook de smaak niet goed (en wat is er dan niet goed aan?)
Welke koffie gebruik je en wanneer is die gebrand?
Welke maler?
Heeft deze machine een gewone portafilter of een presssurized?
Hoe onderhoud je de machine?
Wat is dat “tweede apparaat”?
Thuis: Londinium 1P * Londinium Compressa * Compak K10 Pro Barista
Werk: Aeropress * Commandante C40
aburg
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 dec 2021, 12:23

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door aburg »

Excuus voor de late reactie van mijn kant.
Ik woon in Woudenberg.

Het probleem lijkt dat de druk niet hoog genoeg oploopt.
Dus ook de smaak is niet goed.
Ik gebruik koffie van Segafredo die ik vers maal met een simpele Severin maler. (zie foto die ik morgen hoop toe te voegen)
Tweede apparaat is een Riviera&Bar.

Zoals aangegeven is de Isomac volledig uit elkaar geweest, zijn alle leidingen los geweest en schoon gespoeld.
Alle rubbers vervangen.

Daardoor een iets beter resultaat, maar nog zeker niet vergelijkbaar met de espresso uit de Riviera&Bar.

Groet, Alex
Gebruikersavatar
manduca
Berichten: 1651
Lid geworden op: 25 feb 2010, 16:18
Locatie: Utrecht

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door manduca »

Van Pommeren is dan wel redelijk in de buurt.

Waarom denk je dat de druk niet goed is?
Wat is er niet goed aan de smaak? Wat is het verschil met de andere machine?

Ken de machines niet, maar wat voor portafilters zijn (pressurized?). Zit daar een verschil in tussen de machines? Hoeveel gram doseer je? Hoeveel gram uit?

Kortom; je moet echt meer vertellen/laten zien wat nou precies het probleem is en wat je routine is. Anders is het echt wild gokken.

Of koffie en maler zeg ik maar niks ;).
Thuis: Londinium 1P * Londinium Compressa * Compak K10 Pro Barista
Werk: Aeropress * Commandante C40
aburg
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 dec 2021, 12:23

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door aburg »

Afbeelding

Ik ben bang dat ik er niet zoooo professioneel mee bezig ben :-), maar dat merk je al.
Je vraag m.b.t. portafilter....ik denk dat je daarmee de maat bedoelt?
Die is van beide net wat afwijkend, de kapotte machine heeft een binnenmaat van 53, en de ander van 51.
Het zijn de standaard meegeleverde.

Afwegen doe ik niet, ik gebruik het standaard maatschepje.

Het idee van de druk die niet hoog genoeg wordt, baseer ik op de doorloopsnelheid.
Als ik die vergelijk met voordat de machine problemen had, dan loopt hij nu zo'n 2 x sneller door.

Ik ben benieuwd of je de foto kunt zien?
Als dat zo is kan ik ook wel een filmpje delen.

Groet, Alex
Gebruikersavatar
manduca
Berichten: 1651
Lid geworden op: 25 feb 2010, 16:18
Locatie: Utrecht

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door manduca »

Foto’s moet je ergens anders neerzetten en dan hier linken. Zelfde met filmpjes.

Doorloop kan door van alles komen. Filterbakje, soort portofilter, tampdruk, etc.
Thuis: Londinium 1P * Londinium Compressa * Compak K10 Pro Barista
Werk: Aeropress * Commandante C40
guijan12
Berichten: 127
Lid geworden op: 18 mei 2018, 14:38

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door guijan12 »

Je zult echt meer detail moeten geven; wat voor type Sevarin maler?
Een met mesjes, die kun je wel weg gooien.
Maar ook met een van €34 kun je waarschijnlijk geen espresso mee malen.

Hoe oud zijn de bonen.

Als je niet afweegt, weet je ook niet waar je mee aan het werk bent en is het een loterij.

Ook de merknaam Riviera&Bar wekt niet heel veel vertrouwen…. :ugeek:
Gr, Guido
HanR
Berichten: 786
Lid geworden op: 17 apr 2014, 21:38
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Druk Isomac Gadia niet hoog genoeg

Bericht door HanR »

Afgezien van de punten hierboven.

Versgebrande bonen, enigszins fatsoenlijke molen...

Is de tweede machine tovallig een hevelmachine? Een Zacconi Riviera?

Als budget een grote rol speelt hoef je je niet direct af te laten schrikken door de minimumvereisten die hier genoemd worden.

Met een Gaggia Classic, een Quickmill of een oude Silvia, gecombineerd met een horeca molen, zijn uitstekende resultaten te halen.
Plaats reactie