nut van dure machine bij Capuchino?

Alles voor de startende thuisbarista

nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Guido76 » 28 Aug 2018, 12:01

Hallo Koffie liefhebbers,

Ook ik ben een grote koffie drinker en ben toe aan een upgrade.

Momenteel heb ik een Jura waar ik best tevreden over ben. Het is een machine uit de goedkopere serie en ondertussen 5 jaar oud. Ik wil een nieuwe Jura gaan kopen maar eigenlijk wil ik een echte espresso machine.

Nu is het zo dat ik nooit zwarte koffie drink. Altijd met een scheut koude melk maar het liefst capuchino.

Heb ooit een barista workshop gedaan en de Barista vertelde direct dat de kwaliteit van de koffie er bij mij niet toe deed omdat ik het toch verpest met melk.

Deels kan ik mij deze uitspraak wel begrijpen, het is als een dure whiskey gebruiken in een mixdrankje met bv. cola.

Heeft het dus eigenlijk wel zin om te investeren in een dure machine en maler als ik niks om zwarte espresso geef?

Voor de Jura dacht ik aan een E6 van 950 euro, maar als ik voor een espresso machine ga wil ik een dual boiler met goede maler en ben bereidt een budget aan te houden van 2500-3000 euro. Best een hoop geld en wellicht een complete verspilling gezien ik geen espresso drink maar capuchino.

Wat is jullie advies voor enkel koffie met melk?
Guido76
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 Aug 2018, 11:52

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Geleuter » 29 Aug 2018, 19:41

Guido76 schreef:Hallo Koffie liefhebbers,

Ook ik ben een grote koffie drinker en ben toe aan een upgrade.

Momenteel heb ik een Jura waar ik best tevreden over ben. Het is een machine uit de goedkopere serie en ondertussen 5 jaar oud. Ik wil een nieuwe Jura gaan kopen maar eigenlijk wil ik een echte espresso machine.

Nu is het zo dat ik nooit zwarte koffie drink. Altijd met een scheut koude melk maar het liefst capuchino.

Heb ooit een barista workshop gedaan en de Barista vertelde direct dat de kwaliteit van de koffie er bij mij niet toe deed omdat ik het toch verpest met melk.

Deels kan ik mij deze uitspraak wel begrijpen, het is als een dure whiskey gebruiken in een mixdrankje met bv. cola.

Heeft het dus eigenlijk wel zin om te investeren in een dure machine en maler als ik niks om zwarte espresso geef?

Voor de Jura dacht ik aan een E6 van 950 euro, maar als ik voor een espresso machine ga wil ik een dual boiler met goede maler en ben bereidt een budget aan te houden van 2500-3000 euro. Best een hoop geld en wellicht een complete verspilling gezien ik geen espresso drink maar capuchino.

Wat is jullie advies voor enkel koffie met melk?
Hallo Guido,

Barista-trainingen zijn vaak van een bedenkelijk niveau. Het advies wat je meekreeg eveneens. Met een goede espresso, een goede melk, goede apparatuur (krachtige stoom) en de juiste techniek maak je waanzinnige cappuccino. Zeker de moeite waard om in te investeren. Je hebt dan ook een voldoende budget. Zelf zou ik met dat geld kiezen voor een HX machine met een hele goede maler. Dit is ruimschoots voldoende voor een aantal uitstekende cappuccino achter elkaar. Is er een rede waarom je per se een dual boiler wil? Ik begrijp dat single boiler niet gewenst is, maar wellicht de HX machines wel. Scheelt vaak wat geld, die je beter in een maler kunt steken.

NB: een Jura is een prima apparaat wanneer je voor gemak gaat. Wat smaak betreft komt het in de verste verte niet bij een goede cappuccino.

Mocht je specifieke vragen hebben over machines, stel ze dan gerust.

Gr Bart
Geleuter
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 Jan 2018, 23:24

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Guido76 » 31 Aug 2018, 20:12

Hallo Bart,

Dank voor je reactie,

Ik wilde een dual boiler omdat je dan altijd de juiste temperatuur hebt voor stoom en koffie. Maar eigenlijk zet ik altijd maar 1 kopje tegelijk en zelden 2 kopjes of meer bij bezoek ofzo.

Een HX zou dan net zo goed werken denk ik.
Guido76
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 Aug 2018, 11:52

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Geleuter » 31 Aug 2018, 20:21

Guido76 schreef:Hallo Bart,

Dank voor je reactie,

Ik wilde een dual boiler omdat je dan altijd de juiste temperatuur hebt voor stoom en koffie. Maar eigenlijk zet ik altijd maar 1 kopje tegelijk en zelden 2 kopjes of meer bij bezoek ofzo.

Een HX zou dan net zo goed werken denk ik.
Temperatuurstabiliteit heb je inderdaad meer met een dual boiler met PID. Echter kost dit ook een stuk meer. Dan kun je geen maler meer kopen. En met een goede HX is hetzelfde kwaliteitsniveau te behalen. Een goede maler en goede verse bonen gaan meer verschil maken.
Geleuter
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 Jan 2018, 23:24

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Guido76 » 01 Sep 2018, 21:19

In hoeverre is een PID een vereiste om de temperatuur te kunnen veranderen?

Ik verwacht niet zo'n specialist te worden dat ik het verschil zal merken als de temperatuur bv. 2 graden lager zou moeten zijn.
Guido76
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 Aug 2018, 11:52

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Geleuter » 01 Sep 2018, 21:48

Guido76 schreef:In hoeverre is een PID een vereiste om de temperatuur te kunnen veranderen?

Ik verwacht niet zo'n specialist te worden dat ik het verschil zal merken als de temperatuur bv. 2 graden lager zou moeten zijn.
Door middel van flushen kun je de temperatuur met een HX ook beïnvloeden. Zelf zal ik er niet zo veel waarde aan hechten. Nogmaals, het verschil is maler zal je veel eerder proeven.
Geleuter
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 23 Jan 2018, 23:24

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Guido76 » 18 Nov 2018, 08:49

Ik heb van de week toch een dual boiler besteld. Een Rocket R58 met Rocket Fausto bonenmaler.

Nu heb ik een typische beginners vraag. De machine moet nog geleverd worden maar heb op internet al de handleiding gevonden. Daar staat maar summier in beschreven hoe de machine voor het eerst aan moet. Water erin en aanzetten.

Maar als je watertank vult zijn de boilers toch nog niet gevuld? En als je m dan aanzet gaat het verwarmingselement al aan, zonder water in de boiler dus.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Guido76
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 Aug 2018, 11:52

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor manduca » 18 Nov 2018, 15:00

Als het waterniveau in de boiler te laag is zal het verwarmingselement niet aan gaan. Daar zit regelelectronica voor in.

Water in de tank doen en aanzetten. Je zal merken dat de pomp dan begint met het vullen van de boiler.
Let erop dat je de tank weer bijvult. Die zal de eerste keer snel leeg gaan. Al zit daar ook een sensor op.

Maar je machine komt gerandeerd met een handleiding; en als je hem bij een goede winkel hebt gekocht ook met een uitgebreide hands-on uitleg.
Thuis: Londinium I Luxe * Compak K10 Pro Barista
Werk: BFC Junior * Mazzer Super Jolly
Gebruikers-avatar
manduca
 
Berichten: 1421
Geregistreerd: 25 Feb 2010, 16:18
Woonplaats: Utrecht

Re: nut van dure machine bij Capuchino?

Berichtdoor Guido76 » 18 Nov 2018, 19:53

dank je. Zoiets dacht ik eigenlijk wel.

De machine is wel bij een goede winkel gekocht maar niet in Nederland. Wordt per post vanuit Duitsland gestuurd.
De keuze voor deze machine had ik al reeds gemaakt. Ik was al een tijdje bezig met deze aankoop maar de huidige Jura begint steeds meer kuren te vertonen. Sinds kort is de R58 ineens 100 euro duurder geworden in Nederland.
Wellicht vanwege de kerst/sinterklaas periode?

Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar het was 450 euro goedkoper als in Nederland. Daar koop ik zelf dan wel een shotglaasje en 3 pakken koffie voor.
Guido76
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 Aug 2018, 11:52


Terug naar Beginnend thuisbarista?

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron