Handleiding voor beginners

Alles voor de startende thuisbarista

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor halvegare » 25 Nov 2013, 22:29

ja dan ga je dadelijk naar 1000 euro voor een machine dat is wat veel voor nu.
halvegare
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 25 Nov 2013, 14:52

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Serge du Temps » 25 Nov 2013, 22:36

Kijk ook naar een Rancilio Silvia, maar steek vooral je knaken in een goede maler.
Gentleman by day, Philosopher by night, Pervert by choice, Rebel by fate.
Gebruikers-avatar
Serge du Temps
 
Berichten: 33
Geregistreerd: 31 Jan 2009, 11:28

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Thomaserati » 25 Nov 2013, 23:04

halvegare schreef:ja dan ga je dadelijk naar 1000 euro voor een machine dat is wat veel voor nu.



Hoezo? De machines die Erik noemt zijn echt wel goedkoper te krijgen...
Expobar Brewtus III - Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export -Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton
Gebruikers-avatar
Thomaserati
 
Berichten: 1016
Geregistreerd: 06 Jul 2010, 18:06
Woonplaats: Wieringerwaard

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor halvegare » 26 Nov 2013, 08:16

de pavoni is wat goedkoper ja maar de meeste E61 of bezzara zijn toch duurder.
halvegare
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 25 Nov 2013, 14:52

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor @3aan » 26 Nov 2013, 11:52

halvegare schreef:de pavoni is wat goedkoper ja maar de meeste E61 of bezzara zijn toch duurder.


Je moet het anders bekijken;
We hebben het hier meestal over gebruikte machines die wat toegankelijker zijn qua prijs, als je geen gebruikte machine wilt aanschaffen en louter voor nieuw wilt gaan, dan moet je inderdaad een redelijk gevulde beurs hebben en die ook aan willen spreken. ;)
ASTORIA FIORE 1983 - VERSALAB M3 met doseerschuiven
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Daar vindt u ook de plaatsen waar ik zo af en toe met de "Tardis" aanwezig ben.
Gebruikers-avatar
@3aan
 
Berichten: 4278
Geregistreerd: 04 Mrt 2011, 08:41
Woonplaats: Westland / Netherlands

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor erik82 » 26 Nov 2013, 19:56

Voor 200 euro heb je een goede gebruikte lapavoni en voor hooguit 150 euro meer een tweedehands horecamaler. Voor dat bedrag kun je echte goede espresso's en niet dat halve werk van de machines die je zelf noemde.
erik82
 
Berichten: 1287
Geregistreerd: 22 Nov 2011, 15:48

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor erik82 » 07 Aug 2014, 08:05

Is het niet een keer handig om de tabel met brew ratios op te nemen in de beginnershandleiding.

Afbeelding

Op dit moment starten beginners vaak verkeerd door te proberen om 30ml of 60ml te halen uit respectievelijk 7gr of 14gr maalsel wat allang achterhaald is. We kunnen ze ook beter vertellen om 16gr te gebruiken in plaats van 14gr omdat dat toch over het algemeen beter werkt voor een dubbele espresso. Wel is het over het algemeen al bekend dat enkele filterbakjes niet wenselijk zijn om mee te starten.
Laatst gewijzigd door erik82 op 07 Aug 2014, 09:09, in totaal 1 keer gewijzigd.
erik82
 
Berichten: 1287
Geregistreerd: 22 Nov 2011, 15:48

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor lmg475 » 07 Aug 2014, 08:52

Erik,

Bedoel je met 16gr gemalen koffie voor zowel 30ml als voor 60ml?
Gebruikers-avatar
lmg475
 
Berichten: 391
Geregistreerd: 29 Sep 2013, 22:34
Woonplaats: Retie (B)

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor erik82 » 07 Aug 2014, 09:06

Ik heb mijn vorige post wat aangepast om het wat duidelijker te verwoorden.

Wat ik zeg is dat je die 30ml en 60ml moet vergeten maar met brew ratios moet werken. Voor espresso is die gemiddeld 50% wat betekent dat je uit 16gr maalsel een espresso haalt van 32gr. Die 30ml en 60ml zijn allang achterhaald en meten in volume is sowieso onzin omdat dat niet te meten is in verband met de hoeveelheid crema welke per boon verschilt. De enige manier om consistent goede espresso te kunnen maken is door te werken met brew ratios.

Een brew ratio is (gr maalsel / gr espresso) X 100. Een brew ratio van 100% is dus 16gr maalsel maakt 16gr espresso.
erik82
 
Berichten: 1287
Geregistreerd: 22 Nov 2011, 15:48

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor fransg » 07 Aug 2014, 09:17

helemaal mee eens
LONDINIUM L1-P -- HG One -- Mazzer Mini E --Compak R120 & E8 -- Rocket -- La Pavoni -- Fracino Roastilino & Fuji PXG4 -- Tonino -- VST TDS
Gebruikers-avatar
fransg
 
Berichten: 4602
Geregistreerd: 25 Nov 2011, 16:48
Woonplaats: Amsterdam

VorigeVolgende

Terug naar Beginnend thuisbarista?

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten