Amsterdam Coffee Festival 2015: koffietour

De tweede editie van het Amsterdam Coffee Festival komt steeds dichterbij en Thuisbarista kreeg afgelopen dinsdag alvast een sneak-peek van wat ons allemaal te wachten staat op  15, 16 en 17 mei.

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Bloggers, journalisten en diverse andere media verzamelden zich in de ochtend onder het genot van een cappuccino, latte of espresso bij SieMatic aan het Vondelpark. Moniek Smit en Jeffrey Young, de mensen achter het Amsterdam Coffee Festival, hielden een kort praatje over hoe en wat het Amsterdam Coffee Festival precies is. Cabaratier Edo Berger hield een korte intro over wat de ochtend ons zal bregen. Amsterdam is het beste te doen met die fiets dus op naar onze JoPo fietsen die klaar stonden. Zelf woon ik in Amsterdam dus ik had de ‘luxe’ van mijn eigen fiets.

Caffenation Amsterdam

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Na een wat langzame rit door het Vondelpark kwam het gezelschap aan bij Caffenation Amsterdam. Slechts twee maanden open maar een begrip binnen de koffiescene. Caffenation heeft zijn oorsprong in Antwerpen waar Rob Berghmans 11 jaar geleden begon met zijn koffiezaak. Eigenaar van Caffenation Amsterdam, Bert Van Wassenhove, verruilde het schoênen Aaentwaerpen voor Amsterdam. “De mooiste vrouwen komen uit Nederland” zegt hij zelf.

koffietour-acf2015-thuisbaritsakoffietour-acf2015-thuisbaritsa

Bert maakte voor ons een Blacktonic, tonicwater met ‘home’ coldbrew. Dit drankje is, voor wie het nog niet wist, hip en upcoming (hou de site in de gaten!). Ondertussen was het gaan regenen dus de pocho/regenpak aan en op naar de volgende locatie, White Label Coffee.

Caffenation Amsterdam, Theophile de Bockstraat 37I
Maandag: gesloten
Dinsdag – Vrijdag 8:00 – 18:00
Zaterdag 9:00 – 18:00
Zondag 11:00- 18:00

White Label Coffee

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Onze tweede stop van de koffietour, White Label Coffee. Het was feest want Elmer Oomkes en Francesco Grassotti hadden wat te vieren. White Label Coffee werd 1 jaar die dag, een heus kinderfeestje dus met slingers. De zaak zat aardig vol en dit werd nog voller met ons gezelschap erbij. Achterin de zaak wordt de koffie gebrand en verpakt. Elmer legde het gehele proces uit en gaf een live demo koffie branden. Natuurlijk kregen wij ook wat te proeven. Drie verschillende filterkoffie’s uit Afrika werden ons geserveerd. Zelf ben ik groot fan van filterkoffie en zeker uit Afrika. Voor sommige was deze nog niet zoet genoeg dus de suikerpot werd erbij gehaald, foei!!!!

koffietour-acf2015-thuisbaritsa koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Het regende al wat minder hard en op naar de derde stop van de koffietour, Head First Coffee Roasters.

White Label Coffee, Jan Evertsenstraat 136
Maandag – Vrijdag 8:00 – 18:00
Zaterdag – Zondag 9:00 – 18:00

Head First Coffee Roasters

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

In het oude pand van RIH Amsterdam zitten Lex Wenneker en Jonathan Scheeper van Head First Coffee Roasters nu bijna een jaar. Daarvoor zaten ze bij Harvest & Co in de winkel. Beide heren begonnen bij Coffeecompany en na enkele jaren was daar Head First Coffee Roasters. Lex werd onlangs Dutch Barista Champion 2015 en is bezig met de voorbereiding op het wereld kampioenschap in Seattle. Net als White Label Coffee wordt achterin de zaak koffie gebrand. Jonathan had een cupping voorbereid. Cupping is het proeven van koffie en hierbij mag (moet) je slurpen. Dus dames, schaam je niet! Vier verschillende koffie’s stonden klaar om te cuppen. Jonathan probeerde hier de verschillende smaken die je in koffie kan proeven te ervaren.

koffietour-acf2015-thuisbaritsa koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Na als dit koffie’geweld’ moest ook de maag gevuld worden met wat zoets. Snel naar de fietsen en op naar Baksels voor heerlijke taart!

Head First Coffee Roasters, Westerstraat 150
Maandag – Vrijdag 8:00 – 18:00
Zaterdag – Zondag 9:00 – 18:00

Baksels

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Baksels is een waar ‘wahalla’ voor de taart liefhebber. De kleine zaak is eigenlijk gewoon de werkplek van Léonie Jeursen. Hier maakt ze echte homemade carrotcake, brownies, cheesecake, cookies en nog veel meer. “Simpel, bourgondisch en zonder poespas” zegt ze zelf. In 2013 zegde ze haar baan op om haar droom waar te maken en dat proef je! Heerlijke cheesecake brownie, om je vingers letterlijk bij af te likken.

Baksels, Bilderdijkstraat 201
Dinsdag – Vrijdag 10:00 – 18:00
Zaterdag 11:00 – 17:00
Zondag – Maandag: gesloten

Het einde van de koffietour kwam in zicht en terug naar waar wij deze ochtend begonnen voor een lunch van Sla-gerei. Een heerlijke salade met avocado en pompoen.

koffietour-acf2015-thuisbaritsa

Eline en Claire, van Prins PR, bedankt voor de gezellige ochtend en voor de goodie-bag. Heb nu al zin in het Amsterdam Coffee Festival.

Amsterdam Coffee Festival 2015

koffietour-acf2015-thuisbaritsa-Amsterdam-Coffee-Festival

De tweede editie van het Amsterdam Coffee Festival wordt van vrijdag 15 mei t/m zondag 17 mei gehouden op het NSDM terrein in Amsterdam. Koffiegekken, koffiepro’s, thuisbarista’s en heel koffieminded Nederland is daar te vinden. Naast koffie proeven, beleven en voelen zijn er ook diverse wedstrijden en demonstraties/workshops.  Meer info over het Amsterdam Coffee Festival is te vinden op hun website: www.amsterdamcoffeefestival.com

Vorig jaar gemist? Kijk HIER voor een inpressie van de eerste editie.

foto’s: Harm Dommisse Photography