Het weekend is weer voorbij, de werkweek is weer van start. Het is maandag en maandag is altijd Brew Monday. Vorige week hadden wij Norwegian Egg Coffee, vandaag is het de French-Press, ookwel bekend onder de naam cafetière.
French-Press
De French-Press heeft zijn oorsprong in Frankrijk en is in 1929 gepatenteerd door de Milanese ontwerper Attilio Calimani. Door de jaren heen zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het ontwerp. De French-Press die je tegenwoordig veelal ziet zijn die van het Deense merk Bodum.
Koffie zetten met de French-Press is makkelijk en leuk om naar te kijken. Populair als ‘after dinner’ koffie en dat verklaard ook waarom het design en uiterlijk van de French-Press. Hij is in diverse maten te verkijgen , hieronder een tabel voor koffie/water verhoudingen;
- 3 kops: 19 gram koffie | 300 gram water
- 4 kops: 38 gram koffie | 600 gram water
- 8 kops: 53 gram koffie | 850 gram water
- 12 kops: 88 gram koffie | 1400 gram water
- Controleer of het filter van de French-Press goed schoon is. Hier blijft makkelijk oude koffie in zitten en oude koffie smaakt vies!
- Breng voldoende water aan de kook. (voor het zetten en verwarmen van de French-Press)
- Weeg de koffiebonen af en maal deze grof.
- Warm de French-Press voor met heet water en giet het water af.
- Doe de gemalen koffie in de French-Press en zet de weegschaal op 0.
- Bevochtig nu de gemalen koffie en laat deze 30 seconden bloomen. Verse koffie gaat opwellen ofwel bloomen.
- Giet nu het resterende water erop en doe het deksel op de French-Press.
- Laat de koffie nu 4 minuten staan voordat je de zuiger rustig naar beneden duwt.
- Serveer de koffie gelijk uit of decanteer hem bijvoorbeeld in een voorverwamde Chemex.
- Geniet van je Brew Monday koffie!
Je kan er voor kiezen om met een lepel de koffie eraf te scheppen voordat je het deksel erop doet. Dit heeft invloed op de smaak, experimenteer hiermee!
Tip! Trek de zuiger na het uitschenken een stukje terug omhoog. Maakt het een stuk makkelijker schoon.
Volgende week maandag een nieuwe Brew Monday dus een nieuwe zetmethode, de Grindripper!!
Begin jij de week altijd met koffie? Laat jouw #brewmonday koffie zien!
Gebruik de tags #brewmonday en #thuisbarista