Brew Monday, Chemex

Vandaag, 19 januari 2015 is het Blue Monday. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. De derde maandag in januari is, aldus Arnall, de dag waarop de mensen zich het meest depri voelen. Slecht weer, stapels rekeningen, goede voornemens mislukt en de zomer vakantie duurt nog lang. Dikke elende, dus de dag begin je goed met een kop koffie, verse koffie. Geen Blue Monday maar Brew Monday!

Brew Monday

Vanaf vandaag elke maandag, Brew Monday (#brewmonday), een andere zetmethode voor je koffie om de week mee te beginnen! Vandaag starten we Brew Monday met de volgende zetmethode, de Chemex.

Chemex

Eerste een klein stukje geschiedenis over de Chemex. De Chemex is in 1941 ontwikkeld door de Duitse chemicus, Dr. Peter Schlumbohm (1896-1962). Dit verklaard ook de vorm van de Chemex. Het ontwerp van de Chemex werd zo mooi gevonden dat het een permanente plek heeft in het Museum of Modern Art, MoMA, in New York.

brew-guide-chemex-black-monday

Chemex is een pour-over/drip methode. Je schenkt warm water op gemalen koffie wat in een filter zit. Het water loopt dan door het filter. De extractie- en doorlooptijd wordt bepaald door de fijnheid van je koffie.

  1. Breng voldoende water aan de kook. Voor een 6-kops Chemex is dat ongeveer 1,5 liter.
  2. Weeg de koffiebonen af, ongeveer 60 gram per 1000ml. (Dit kan per koffie verschillen, proef en probeer! ) Maal de koffiebonen ongeveer zo grof als suiker.
  3. Plaats het filter in de Chemex en spoel deze met water. Dit om de papier smaak, die niet lekker is, niet in je koffie te laten komen. Giet het water uit de Chemex weg.
  4. Doe de gemalen koffie in het filter en giet nu vanuit het midden water op de koffie (30 gram koffie = 60 gram water) . Laat dit 30 seconden staan en je zult zien dat verse koffie gaat opwellen ofwel bloomen.
  5. Schenk voorzichtig het overige water in het midden van de koffie in cirkels. Zorg ervoor dat de koffie bevochtig blijft en schenk ongeveer 1 centimeter van de randen af. Je schenkt net zoveel water door wat nodig is om het gewenste volume te krijgen.
  6. Als alles goed is gegaan heeft het zet proces van een Chemex ongeveer 4 minuten geduurd. Enjoy your Brew Monday koffie!!

brew-guide-chemex-black-monday

Volgende week maandag een nieuwe zetmethode, de Aeropress!!

Begin jij de week altijd met koffie? Laat jouw #brewmonday koffie zien!

Gebruik de tags #brewmonday en #thuisbarista