It’s monday, Brew Monday en deze keer de Aeropress. Een van mijn of misschien wel meest favoriete zetmethode voor koffie. Simpel, snel en makkelijk mee te nemen. Ideaal voor op de hotelkamer of voor de die-hard camping barista.
Aeropress
De Aeropress is in 2005 ontworpen door Alan Adler, eigenaar van Aerobie. Aerobie maakt eigenlijk frisbee’s en andere sport artikelen, dus de link naar koffie met de Aeropress is er niet zo snel. Zijn frisbee’s braken wereld records en de Aeropress werd een ware hit onder de koffiegekken. Als snel werden er wedstrijden georganiseerd en een heus World Aeropress Championship kon niet uitblijven.
Maar hoe zet je nu eigenlijk koffie met de Aeropress? De Aeropress kun je op twee manier gebruiken, traditioneel of inverted. Beide methodes hebben hun eigen smaak patroon. Dit maakt de Aeropress veelzijdig, populair en uitdagend om koffie mee te maken.
Aeropress | Traditionele methode
- Breng voldoende water aan de kook, met een 1/2 liter heb je genoeg.
- Weeg ongeveer 15 gram koffie af en maal deze tussen filterkoffie en french-press in. De maalgraad is heel belangrijk bij een Aeropress, dus proberen zou ik zeggen!
- Plaats de papieren filter in de filterhouder en draai hem vast in de Aeropress. Zet de Aeropress op een mok en spoel nu het filter met warm water. Je verwamt zo ook de mok gelijk. (Niet vergeten het water in de mok weg te gooien!)
- Doe de gemalen koffie in de Aeropress en giet nu ongeveer 30 gram water op. Verse koffie gaat opwellen ofwel bloomen.
- Wacht 30 seconden en schenk nu 250 gram water in cirkels op de koffie.
- Zet nu de zuiger, het gedeelte met rubber, erop. Dit zorgt ervoor dat er geen koffie meer doorloopt.
- Na 2 minuten duw je rustig de Aeropress, met beleid, naar beneden. Je duwt hem niet geheel leeg maar laat er nog een laagje water in staan.
- Geniet van je Brew Monday koffie!
Aeropress | Inverted methode
- Breng voldoende water aan de kook, met een 1/2 liter heb je genoeg.
- Weeg ongeveer 15 gram koffie af en maal deze tussen filterkoffie en french-press in. De maalgraad is heel belangrijk bij een Aeropress, dus proberen zou ik zeggen!
- Plaats de papieren filter in de filterhouder. Plaats deze in de mok en spoel hem door met water. Zo verwarm je ook gelijk de mok. (Niet vergeten het water in de mok weg te gooien!)
- Zet de Aeropress in elkaar zo dat het rubbere gedeelte op de 4 staat en zet hem rechtop.
- Doe de gemalen koffie in de Aeropress en giet nu ongeveer 30 gram water op. Verse koffie gaat opwellen ofwel bloomen.
- Na 30 seconden schenk je 250 gram water in cirkels op de koffie.
- Je kunt de Aeropress nu laten staan of, met filter erop, omgekeerd op de mok zetten.
- Na 2 minuten duw je de Aeropress naar beneden en je duwt hem niet geheel leeg maar laat er nog een laagje water in staan.
- Geniet van je Brew Monday koffie!
Volgende week maandag een nieuwe Brew Monday dus een nieuwe zetmethode, de French-Press!!
Begin jij de week altijd met koffie? Laat jouw #brewmonday koffie zien!
Gebruik de tags #brewmonday en #thuisbarista